#Bouwsector

Teststandaard stofemissie gereedschap

Voor gebruikers van elektrisch gereedschap kan stof een serieus gezondheidsrisico vormen. Daarom adviseert Dekra werkgevers en gebruikers om de stofemissie van bijvoorbeeld zagen en slijpmachines nauwlettend in de gaten te houden. Een nieuwe teststandaard helpt hierbij.

Teststandaard EN 50632 is ontwikkeld om de stofvorming van handbediend, elektrisch gereedschap consistent en reproduceerbaar te meten. Gebruikers van dit soort gereedschap zijn verplicht binnen de wettelijke limieten voor stofvorming te blijven als ze aan het werk zijn met bijvoorbeeld houtstof of kwartsstof. Vereisten uit werkplaatsverordeningen, de Arbowet en EU-regelingen stellen onder andere het gebruik van afzuiginstallaties verplicht.

Door stofmetingen uit te voeren in een testlab weten werkgevers, maar ook fabrikanten en gebruikers van elektrisch gereedschap dat er wordt voldaan aan de wettelijke limieten voor stofvorming. Of dat er extra maatregelen nodig zijn. Een onafhankelijk testcentrum geeft bewijs van conformiteit. Daarnaast geeft de standaard de mogelijkheid om de stofvorming van verschillende apparaten te vergelijken.

Dekra – Deutsche Kraftfahrzeug-Uberwachungs-Verein – test volgens de nieuwe standaard EN 50632 met precieze testapparatuur in een testruimte van 200 m3. Dekra heeft een stofkamer in Dresden en een gespecialiseerde testfaciliteit voor elektrisch gereedschap in Dresden en Arnhem.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.