#Bouwsector

TNO en BAM werken samen aan veiligheid

TNO en BAM hebben gezamenlijk het B-Alert-project opgezet om het aantal ongevallen op bouwplaatsen verder terug te dringen. De samenwerking is erop gericht om de wetenschappelijke kennis van TNO te bundelen met de praktijkervaring van BAM om zo nieuwe kennis te ontwikkelen.

De voorzitters van de raad van bestuur van beide organisaties, Jan Willem Kelder (TNO) en Nico de Vries (BAM), ondertekenden 20 maart 2014 een overeenkomst, waarmee zij het startsein gaven voor de samenwerking in B-Alert.

Nieuwe impuls

TNO en BAM constateren dat de traditionele veiligheidsaanpak in de bouw zijn grenzen lijkt te hebben bereikt nu het aantal arbeidsongevallen niet verder afneemt. Het B-Alert-project – dat uitgaat van veerkracht van mens en team – moet een nieuwe impuls geven aan de veiligheidsprestaties. De inzet van ervaringen, kennis en competenties van de vakman of -vrouw staat voorop, waarbij technologie en managementsystemen ondersteunend zijn. B-Alert is gericht op het vasthouden en versterken van wat goed gaat en het continu leren van ongewenste situaties. Hiervoor zijn innovatieve oplossingen nodig op het gebied van veiligheid, gezondheid en gedrag.

De bouwsector verandert in hoog tempo, wat betreft het bouwproces (BIM, lean), de bouwplaats (nieuwe technologieën en logistieke mogelijkheden), en de bouwplaatsmedewerkers (verschillende opleidingsachtergrond, afkomst). Deze veranderingen vormen het uitgangspunt om vanuit het concept ‘resilience’ (veerkracht van mensen, teams en organisaties) nieuwe praktische toepassingen te ontwikkelen, die het aantal ongevallen verder doen dalen. Door de veerkracht van vaklieden en teams te versterken, kunnen zij beter omgaan met bekende en nieuwe uitdagingen.

(Foto: Nico de Vries (links), bestuursvoorzitter Koninklijke BAM Groep, en Jan Willem Kelder, bestuursvoorzitter TNO, ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor het B-Alert-project.)

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.