#Bouwsector

Toekomst voor meerjarige onderhoudscontracten

Twee op de vijf uitvoerende partijen in de bouwsector verwachten dat er in de komende jaren vaker met meerjarige onderhoudscontracten gewerkt gaat worden. Installateurs zijn het meest positief: 56 procent verwacht vaker met dit soort contracten te gaan werken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Van de aannemers verwacht 44% vaker te gaan werken met onderhoudscontracten. Van de gespecialiseerde aannemers is dat 34%. Opvallend volgens de onderzoekers is dat bedrijven die nu al vaak werken met meerjarige onderhoudscontracten een toename verwachten voor de komende jaren. Bedrijven die momenteel niets van doen hebben met deze vorm van contracten verwachten dat ook in de toekomst niet te krijgen, blijkt uit de cijfers.

Koudwatervrees

Deze ‘nieuwe’ manier van werken kan bij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers nog voor wat koudwatervrees zorgen: opdrachtgevers verliezen een deel controle, terwijl opdrachtnemers beduidend meer verantwoordelijkheden krijgen. Naarmate partijen meer ervaring hebben met meerjarig onderhoud neemt het vertrouwen hierin dus toe. Dit biedt volgens USP ook kansen voor fabrikanten. De fabrikant kan toegevoegde waarde leveren door de opdrachtgever rechtstreeks te adviseren. Hierdoor wordt het risico voor de opdrachtgever en de opdrachtnemer aanzienlijk kleiner.

Nationale Schildersvakprijs 2020

USP vroeg ook aan de 300 uitvoerende partijen in de bouw of zij nu al bezig zijn met meerjarige onderhoudscontracten. Installateurs spannen hier opnieuw de kroon ten opzichte van (gespecialiseerde) aannemers. Met name W-installateurs werken vaak met dit soort contracten. Onderhoudscontracten voor onder andere CV-ketels zijn dan ook vrij gebruikelijk, wat de voorsprong van de installatiesector verklaart. Ook schilders werken vaak al met meerjarige onderhoudscontracten; gemiddeld is bij zo’n 12% van de opdrachten sprake van een meerjarig contract.

(Foto: Bouw Totaal Onderhoud)

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.