#Bouwsector

Tool NVM en Reimarkt geeft huizenkoper verduurzamingsadvies

De vereniging van makelaars NVM en het verduurzamingsplatform Reimarkt zijn een verduurzamingspilot gestart voor koopwoningen. Een aanzienlijke groep aannemers in Brabant-Noordoost en de regio Haaglanden kunnen sinds kort gebruikmaken van een online NVM-adviestool.

Deze tool produceert een onafhankelijk verduurzamingsadvies bij de aankoop of verkoop van een woning. Met het gratis advies krijgt een potentiële koper direct inzicht in de kosten van de verduurzaming, en wat dat hem of haar oplevert in energiebesparing en geld. Zo moet het natuurlijke moment van verhuizing voortaan een meer ‘standaard’ moment voor verduurzamen van de woning worden.

Het advies dat uit de nieuwe NVM-adviestool rolt, is gebaseerd op de gegevens van de woning in kwestie, de locatie en het gemiddelde gebruik van een gezin of bewoner. Kopers kunnen – indien gewenst – zelf hun advies ‘fine tunen’ door in te loggen en meer gegevens in te voeren.

De ketensamenwerking – van makelaar naar advies en uitvoering – moet er voor zorgen dat de koper op een laagdrempelige manier de nieuwe woning kan verduurzamen. Inmiddels zijn honderden woningen via de NVM-tool van een verduurzamingsadvies voorzien. De pilot loopt tot en met het eind van het jaar waarna de NVM beslist of ze het project door heel Nederland wil uitrollen. Woningen die via een NVM-makelaar in de verkoop gaan, zouden op deze manier in de toekomst standaard worden voorzien van een verduurzamingsadvies.

Soortgelijk project

In de Achterhoek loopt op dit moment een soortgelijk project, maar dan geïnitieerd door Ten Hag Makelaars, energiecoöperatie Agem, 8RHK ambassadeurs en wederom Reimarkt.

Het verduurzamingsplatform Reimarkt, dat inmiddels meer dan 4.000 huizen (huur en particulier) verduurzaamde en zo’n 30.000 keer advies gaf aan huiseigenaren en huurders, mikt op de verduurzaming van maar liefst 1 miljoen woningen in 2050, zoals het kabinet ook voorstaat. Het bedrijf heeft een fysieke winkel in Enschede en een site waar huiseigenaren, maar ook huurders en VVE’s uit het schap producten kunnen kopen om hun huis of complex te verduurzamen. Hierbij kunnen ze precies en heel eenvoudig (ook online via een quickscan van maar drie minuten) zien hoeveel het product kost (inclusief installatie) en ook hoeveel het oplevert per maand.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.