#Bouwsector

Trustoo: ‘Bouwkrapte neemt af: aanbod aannemers stijgt’

Na een aanhoudende periode van bouwkrapte lijkt het vraag-aanbod met betrekking tot aannemers op dit moment te kantelen, waarmee een trend lijkt te zijn ingezet. Dit blijkt uit een data-analyse van Trustoo. Behalve aannemers kregen ook vastgoeddienstverleners, stukadoors, hypotheekadviseurs, schilders en architecten het structureel minder druk, stelt het platform.

Het lokale dienstverleningsplatform Trustoo constateert dat het aantal aangemelde aannemers in het vierde kwartaal van 2022 met 300% explosief is gestegen ten opzichte van begin 2022. Deze trend geldt voor vrijwel alle homebranches op het platform, bestaande uit vakmensen in en rondom het huis. In dit segment verdubbelde het aantal aanmeldingen ruim tussen Q1 en Q4.

Ommekeer op de vastgoedmarkt

“We zien een trend in onze data die kan duiden op een ommekeer op de vastgoedmarkt”, zegt Lars Freriks, medeoprichter van Trustoo. “Het blijft moeilijk voorspellen, maar deze marktbewegingen zijn er niet voor niets. In principe zien wij dit als een gezonde of zelfs noodzakelijke correctie, want de markt was totaal oververhit. De tijden dat er voor elke aannemer tien offerteaanvragen liggen, zijn duidelijk voorbij.” 

Ook architecten minder druk

De afnemende krapte beperkt zich niet tot aannemers, want ook in de vastgoeddienstensector is sprake van een toenemend aanbod van geschikte professionals. Verder blijkt uit de data-analyse dat ook stukadoors, schilders, hypotheekadviseurs en architecten het minder druk hebben.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.