#Bouwsector

Blog: Tweedehandsjes zetten aan tot denken

Anneke Witte

Soms komt er iets voorbij waarvan je denkt: ‘Hé, waarom weet ik dat niet? Wat slim, of wat handig!’ Zo kom je tot de conclusie dat er al zóveel mogelijk is. En ook, even opletten, zonder dat je je er bewust van bent. Enige tijd geleden sprak ik een Business Developer van Ballast Nedam, Park & Connect. Hij wilde informatie over het aanmelden van een project. Het project betreft het demonteren en elders opbouwen van een parkeergarage. Een ‘tweedehandsje’ dus. Ik was even verbaasd. ‘Kan dat dan?’ vroeg ik hem. Hij vertelde mij dat zij dat inmiddels al zo’n zes jaar doen. Zes jaar! En dat het veel voordelen met zich meebrengt. Dat zette mij wel even aan het denken…

Omdenken en minder verspillen

Want dit raakt precies aan waar het in deze tijd om gaat. Hoe gaan we slimmer om met onze grondstoffen, met onze capaciteit in bouwen, met materieel en materiaal? Hoe kunnen we opdrachtgevers motiveren om veel zuiniger te zijn op wat we allemaal hebben en stoppen met slopen en vernietigen van herbruikbare assets. En wat komt er allemaal in aanmerking om op een ‘Marktplaats voor de Bouw’ te zetten? Is het een kwestie van omdenken, of minder willen verspillen? Ik denk dat hier vooral nieuwe verdienmodellen uit zullen ontstaan. Want als dit kan met parkeergarages, wat zou er dan allemaal nog meer mogelijk zijn? Oh, en daar dan vooral ook iedereen in meenemen: spread the word! Want dit wordt te vaak vergeten. Noem het bescheidenheid of lage prioriteit, het is in ieder geval zonde als niet iedereen de goede voorbeelden kan (na)volgen.

Geen brug te ver

Laten we deze gedachte eens inpassen in onze infrastructuur. Want ook daar ligt een enorme opgave ten aanzien van de vervanging en renovatie van bruggen. Bruggen die nu op een bepaalde locatie niet langer dienst kunnen doen, zouden op een andere locatie met minder mobiliteit of wegdekbelasting nog lange tijd een belangrijke functie kunnen hebben. Toch? In ieder geval vast een aantal van de duizenden bruggen die op het lijstje staan. Niet slopen, maar oogsten krijgt dan opeens veel meer betekenis.

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.