#Bouwsector

Twintig gediplomeerde restaurators versterken erfgoedsector

De zeven kersvers gediplomeerde restauratietimmerlieden en -metselaar, die hun opleiding volgden bij het Gelders Restauratie Centrum in Velp, zijn van links naar rechts: Tim Zijm, Peter Hulleman, Erwin Post, Mark Mensink, Bart Steggink en Riekelt Schilder. Dennis van Zwolle ontbreekt op de foto. (foto: René van den Burg).

Twintig restauratietimmerlieden/-metselaars ontvingen onlangs het diploma van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. “Dit is heel goed nieuws voor ons erfgoed. Goed opgeleide vakmensen vormen een belangrijke pijler onder de restauratiesector”, aldus NCE-bestuurslid en restauratie-architect Erik Jan Brans.

“De gediplomeerden beschikken over zowel de juiste vakkennis als beroepshouding: nieuwsgierig, precies, creatief, geduldig en – last but not least – ze weten wat ze niet weten”, geeft Brans aan.

restaurator-diploma
De dertien kersvers gediplomeerde restauratietimmerlieden en -metselaar, die hun opleiding volgden bij Bouwmensen Utrecht in Nieuwegein, zijn van links naar rechts, voorste rij Ruud Baartmans, Dennis Rietveld, Mark van Klaveren, Kevin Lorent en Arno Kapteijns; achterste rij Tom Herijgers, Frank Borst, Thom van Bokhoven, Djim Blom, Yoeri Beenen, Niek Scherpenzeel, Vincent Verreijen en Leon van Alebeek (foto: René van den Burg).

2 miljoen euro subsidie

Tot en met 2027 ontvangt het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) 2 miljoen euro subsidie, zo werd recent bekend. Het geld is bedoeld voor het realiseren van restauratieopleidingen. “Dat geeft perspectief en meer zekerheid. We zien de afgelopen jaren aan de studentenaantallen bij het NCE dat bedrijven en vaklieden willen investeren in het borgen van restauratievakmanschap door zich te specialiseren in het vak”, aldus Brans.

Inmiddels zijn voor 11 vakdisciplines restauratieopleidingen ontwikkeld, die goed aansluiten op de behoeften in het werkveld. In de opleidingen zijn de uitvoeringsrichtlijnen van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) verwerkt, een mooie kwaliteitsborging. Het diploma van het NCE voldoet aan de scholingseisen die Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.