#Bouwsector

Uitstel Wkb? Extra tijd om ervaring op te doen

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Zoals in mijn vorige blog vermeldde, is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) uitgesteld. Inmiddels is bekend dat deze ingaat op 1 januari 2022. De voorbereidingen gaan, zeker bij de Rijksoverheid, echter wel door. De extra tijd kan goed gebruikt worden om meer ervaring met proefprojecten op te doen. Een aanjager hierbij kan zijn dat bijvoorbeeld ook steeds meer gemeentes interesse tonen in een proefproject. Voor meer informatie over het uitvoeren van een proefproject kun je eens contact opnemen met de gemeente waarin je bouwt of een kijkje nemen op de website van het Instituut voor Bouwkwaliteit.

Enerzijds is het wat ons betreft prettig dat er meer tijd komt, zodat de bedrijven zich kunnen voorbereiden. Anderzijds zien wij bij bedrijven die wij nu helpen met de implementatie dat daar dusdanige, positieve ontwikkelingen ontstaan dat het welhaast zonde is om de Wkb nog niet door te laten gaan. Daarbij zien we ook dat niet per se de kwaliteitsborger voor minder faalkosten zorgt, maar dat de bewustwording in de eigen organisatie en het systematisch bezig zijn met kwaliteit al een groot effect hebben. 

Een interessante ontwikkeling die momenteel ook plaatsvindt, is op het vlak van digitalisering. Zowel voor aannemers als voor gemeentes worden diverse webinars over de Wkb gegeven door adviserende partijen, waarin op diverse onderwerpen wordt ingegaan, die gaan over het abstracte ‘procesniveau’ tot wat je kunt doen op de bouwplaats zelf. In de webinars wordt bijvoorbeeld informatie op afbeeldingen mondeling toegelicht en vaak is er gelegenheid tot het stellen van vragen tijdens de uitzending. Webinars besparen veel reistijd voor betrokkenen en je kunt het ‘s avonds op de bank nog eens terugkijken. Een nadeel is het gemis aan spontane ontmoetingen die er normaal op een ‘live’ bijeenkomst zijn.

Een tweede ontwikkeling is dat de trainingen en opleidingen tot bijvoorbeeld kwaliteitsborger nu ook digitaal gegeven en afgerond kunnen worden. Het opleiden van deze mensen kan dus gewoon doorgaan. Het is voor de Wkb zeker van belang dat er straks voldoende kwaliteitsborgers zijn.

Wij blijven je via de bekende kanalen op de hoogte houden van de ontwikkelingen. In de tussentijd blijven wij enthousiasmeren om te starten, of door te gaan, met de voorbereidingen op de Wkb!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.