#Bouwsector

Vakbeurs Gevel in teken van drie grote trends

Architect Winy Maas van MVRDV opent dinsdag 23 januari met een keynote de tweejaarlijkse vakbeurs Gevel. Volgens Maas zullen gevels hun traditionele verschijningsvorm verliezen. Maas geeft hiermee het startschot voor de driedaagse beurs waar de gebouwschil centraal staat.

De beurs is opgebouwd rond de thema’s Create, Renovate en Transform. De beurs is een optelsom van innovaties, presentaties en workshops. Vakbeurs Gevel wordt op 23, 24 en 25 januari 2018 gehouden in Rotterdam Ahoy.

Volgens brandmanager Martijn Carlier van Jaarbeurs staat de bouwbranche de komende decennia voor drie grote uitdagingen. “We hebben te maken met de verduurzaming van de gebouwenvoorraad, de vraag om meer woningen en de ambitie van dit kabinet om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dit alles tegen de achtergrond van internationaal afgesproken milieudoelstellingen.”

Al deze thema’s zien we volgens Carlier terug op de beurs. “De gevel evolueert mee op nieuwe maatschappelijke uitgangspunten, daarnaast denderen de technologische ontwikkelingen voort. Gevel als staalkaart voor nieuwe trends en als eyeopener voor nieuwe technologie. Met de beste toeleveranciers en een uitgebreider inhoudelijk programma dan ooit tevoren.”

Metselwerk

De beurs combineert een goed gevulde vloer met 140 deelnemers met een uitgebreid lezingenprogramma. Elke dag kent bovendien zijn eigen invalshoek. De eerste beursdag staat in het teken van het ‘nu’, met ruime aandacht voor het in Nederland nog altijd zeer geliefde metselwerk als gevelbekledingsmateriaal. In de Metselwerk Marathon bespreken verschillende architecten hun recente projecten en gaan in op de vraag hoe nieuwe bouwmethoden en producten ons denken over de gevel beïnvloeden. Ook zijn er expertsessies over technische aspecten, zoals het slimmer omgaan met dilataties en de problematiek rond de verwerking van steenstrippen.

Circulair bouwen

Donderdag gaat het over de circulaire economie. De opgave om circulair te bouwen heeft directe implicaties voor het ontwerpproces en de wijze van samenwerking in het bouwteam. Aan de hand van twee recente, circulaire projecten vertellen Hans Hammink (Architekten Cie., paviljoen Circl) en Charlotte Ernst (stedenbouwkundige en ontwikkelaar, Hof van Cartesius) hoe de houding van de opdrachtgever, architect en de andere leden van het bouwteam verandert om tot een hoogwaardig circulair gebouw te komen.

Stingo Huurdeman van brancheorganisatie VMRG licht toe hoe de branche in drie stappen toewerkt naar een volledig circulair systeem voor de gevelbouw en wordt hierin aangevuld door sprekers van architectenbureau cepezed en gevelbouwer De Groot & Visser. In weer een andere sessie wordt het grondstoffenpaspoort en het initiatief Madaster toegelicht.

Op de tweede beursdag – woensdag – staat architectuurstad Rotterdam centraal. Registreren voor Gevel 2018 is kosteloos.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.