#Bouwsector

‘Vakmensen belonen voor wat ze waard zijn’

Kleine bouwbedrijven kunnen tot 1 februari 2020 hun mooiste projecten insturen voor een nieuwe prijs: de Vakwerk Awards. Bedoeld om kwaliteitsvakwerk onder de aandacht te brengen, te bevorderen én te belonen. Vooral dat laatste is hard nodig, vindt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw en één van de initiatiefnemers van de bouwprijs.

Verhoef roept al jaren dat er een prijs voor vakmensen moet komen. Met een gegronde reden. “Wie met de handen werkt, wordt in Nederland stelselmatig ondergewaardeerd. Dat feit wordt massaal erkend, maar meer dan erover praten gebeurt er niet. De waardering in geld is onveranderd ondermaats gebleven en de opvatting dat handenarbeid vooral wordt gedaan door ‘degenen die niet kunnen leren’ is nog even actueel.”

De Vakwerk Awards kunnen een positieve draai geven aan dit beeld. “Wij – initiatiefnemers bouwmaterialenhandel Bouwmaat, mediabedrijf Eisma Bouwmedia en ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw – willen bevlogen vakmensen belonen voor wat ze waard zijn.”

Bescheidenheid

Want gepassioneerd zijn vakmensen in de bouw wel degelijk, weet Verhoef. “Ze zijn heel trots op hun werk, op hun band met de opdrachtgever. Leven echt voor het vak. De eigen bescheidenheid weerhoudt hen er echter van om te koop te lopen met hun kunnen. Kijk maar naar de aarzeling bij velen om het uurtarief op te schroeven. Terwijl het vaak niet zo gewoontjes is wat ze doen. Het is niet iets wat iedereen kan.”

Hij roept zzp’ers en kleine bouwbedrijven dan ook op zichzelf voor één keer op de voorgrond te plaatsen. “Sla jezelf maar op de borst en stuur werk waar het vakmanschap vanaf spat in voor de Vakwerk Awards.”

Vier categorieën

Het gaat daarbij om projecten die tussen 1 september 2018 en 1 januari 2020 zijn uitgevoerd. Gekozen kan worden uit één van de vier categorieën, te weten: duurzaam bouwen, renovatie & onderhoud, interieurbouw en aan- & verbouw. Een zeskoppige jury wijst per categorie een winnaar aan en kiest één overall winnaar. Voor die vakman staat een nieuwe bestelbus klaar. Alle genomineerden maken kans om de publiekslieveling te worden, met daaraan gekoppeld de publieksprijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Bouwmaat XXL Event op 4 juni 2020.

Complete plaatje

Dat vakmensen mooi werk moeten hebben geleverd om voor de Vakwerk Awards in aanmerking te komen, is volgens Verhoef vanzelfsprekend. Maar als jurylid wil hij verder kijken dan dat. Ook de opdrachtgever speelt namelijk een rol. “Het is dankzij de opdrachtgever dat een vakman kan doen waar hij goed in is. Iemand die geen Ikea-kastje wil, maar echt vakwerk. De band tussen opdrachtgever en vakman maakt voor mij het verschil tussen of iemand wint of niet.”

En het gaat hem om het complete plaatje. “Ben je duidelijk naar je klant toe, denk je mee, kom je je afspraken na etc. Kortom, heb je je bedrijfsvoering op orde. Daar ga ik op letten. Want dat alles bij elkaar maakt je onderscheidend als vakman.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.