#Bouwsector

Vakspecialisten bouw geven praktijkkennis door via Instagram

Studenten van het ROC Amsterdam en mboRijnland nemen sinds 10 mei deel aan de pilot ‘Klassewerk’. Een nieuwe lesmethode waarbij leerlingen via Instagram Live les krijgen van verschillende vakspecialisten uit het werkveld. Zijn de eerste lessen nog gefocust op duurzaam bouwen, voor de vijfde les kunnen zich vakmensen met verschillende disciplines aanmelden.

Via een interactieve helm beantwoorden vakspecialisten vragen, die de studenten via de chat stellen. Real-time terwijl ze aan het werk zijn. Klassewerk vult hiermee het huidige praktijkonderwijs aan, biedt een oplossing voor de groeiende behoefte aan actuele kennis over innovatie en duurzaamheid in het mbo-onderwijs en verbetert het beroepsperspectief van studenten.

Theorie versus praktijk

Marjolein van Kooten, opleidingsmanager Bouw, Infrastructuur & Onderhoud aan het ROC Amsterdam: “Klassewerk draagt bij aan de verbinding tussen theorie en praktijk. Het laat studenten kennismaken met (nieuwe) werkvormen, zonder dat ze daarvoor de school uit hoeven. Je haalt de buitenwereld naar binnen.”

Collega-docent en coördinator Badr Moustaïne vult aan: “De studenten zien de lesstof voor hun ogen worden toegepast. Dat is vrij zeldzaam en gebeurt nergens binnen het technisch onderwijs.” Omdat studenten zich dagelijks op Instagram bewegen, is dit een laagdrempelige manier van kennisvergaring.

Kennis doorgeven

Ook Harry Buijs, specialist in wind- en zonne-energie en één van de professionals die de Klassewerk lessen verzorgt, vindt dat theorie- en praktijkkennis beter op elkaar afgestemd kunnen worden. “Het verbaast me dat leerlingen vaak theoretisch al best veel weten, maar dat de praktijkkennis wat mager is.” Daarom vindt hij het belangrijk dat zijn kennis wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie. “Vakspecialisten dragen een steentje bij aan de opleiding van hun toekomstige medewerkers. In ruil draagt hun kennis uit de praktijk bij aan de ontwikkeling van de docenten. Een duurzame wisselwerking.”

Aanmelden

Klassewerk is een initiatief van Volkswagen Bedrijfswagens. Lukas Jeukens, sr. brand communication manager bij Volkswagen Bedrijfswagens: “Met Klassewerk dragen we bij aan de kwaliteit van vakopleidingen en brengen we vakmensen en studenten met elkaar in contact. Zo maken we het verschil voor vakmensen van de toekomst.”

In de eerste vier lessen verzorgen specialisten in duurzaam bouwen die een Volkswagen Bedrijfswagen rijden de live lessen. Voor de vijfde les – op vrijdag 14 juni – kunnen vakmensen uit heel Nederland uit verschillende disciplines zich aanmelden. Ook vakmensen die niet in een Volkswagen rijden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.