#Bouwsector

Vanaf 2024 aanvullende VMRG Kwaliteitseisen voor stelkozijn

Het aanslagvlak in het stelkozijn moet vlak genoeg zijn om geen luchtlekken te veroorzaken. (foto Celdex)

Te grote afwijkingen in stelkozijnen zorgen nog wel eens voor lucht- en waterlekkages van metalen gevelsystemen. Dat constateert brancheorganisatie VMRG (Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche) met enige regelmaat in de praktijk. Daarom stelt de belangenvereniging aanvullende kwaliteitseisen aan de engineering, productie en montage van stelkozijnen in haar VMRG Keurmerk. Deze eisen worden vanaf 1 januari 2024 van kracht.

Volgens Rob Daniëls, coördinator technologie, kwaliteit en digitalisering bij de VMRG, zijn de extra eisen noodzakelijk om de kwaliteit van het totale metalen gevelsysteem beter te borgen. “Stelkozijnen vormen het bouwkundig kader voor het raam- en gevelsysteem en spelen een rol van betekenis voor de water- en luchtafdichting. In de praktijk zien gevelbouwers nog wel eens dat de hoeken van de stelkozijnen niet goed op elkaar aansluiten of dat de haaksheid van het aanslagvlak niet klopt. Als wat dat betreft de toleranties worden overschreden, kan een gevelelement de vereiste lucht- en waterdichtheid niet meer behalen”, legt Daniëls uit.

Lucht- en vochtlekken

Het punt is dat de gevelbouwers niet zelf het stelkozijn fabriceren en monteren. Daar is de aannemer verantwoordelijk voor. Op dat snijvlak gaat het af en toe fout. “Als bijvoorbeeld de vlakheid van het stelkozijn de toleranties overschrijdt en er wordt een rubber op het aanslagvlak aangebracht voor de waterdichting, dan is het logisch dat er een ‘lek’ ontstaat. Vaak krijgt het gevelsysteem dan de schuld, terwijl het stelkozijn eigenlijk de boosdoener is.”

Kwaliteit van gevelsysteem borgen

Met het oog op de komende Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is het van belang dat de gevelbouwer in samenwerking met de aannemer kan aantonen dat de kwaliteit van het totale (metalen) gevelsysteem is geborgd. Architecten schrijven het VMRG Keurmerk voor in bestekken en aangesloten gevelbouwers zijn hieraan gehouden. De Kwaliteitseisen van dat keurmerk besteedt meer aandacht aan de engineering en uitvoering van stelkozijnen.

Daniëls: “De VMRG Kwaliteitseisen schrijven maximale toleranties voor aan de maatvoering. Daarnaast moeten de verbindingen van het stelkozijn voldoende dicht en sterk zijn. Het stelkozijn voor metalen gevelsystemen zorgt ervoor dat de krachten op het gevelelement worden overgedragen naar de draagconstructie van het gebouw. Daarbij is de detaillering en materiaalkeuze van het stelkozijn van belang. Splijting van het kozijn moet worden voorkomen. Vooral in hoogbouwcomplexen met grote puien is die krachtoverdracht van cruciaal belang.”

De aanvullende kwaliteitseisen in het VMRG Keurmerk voor het stelkozijn zijn terug te vinden in hoofdstuk 14 paragraaf 4.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.