#Bouwsector

VAR verdwijnt definitief

De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers verdwijnt. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei met een overgangsfase van 1 jaar. De Tweede Kamer ging eerder al akkoord.

Zzp’ers kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, dus dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Daarop deed hij een reeks toezeggingen.

De VAR wordt met de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp’ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn (schijnzelfstandig). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp’er.

Gemiste kans

CNV noemt de nieuwe wet “een gemiste kans voor het kabinet”. Volgens de vakbond moet er een gelijk speelveld komen voor alle werkenden en creëert de Wet DBA dat niet. “Cruciaal zal zijn hoe streng de modelovereenkomsten beoordeeld gaan worden en hoe de handhaving door de belastingdienst eruit zal zien. Aangezien met deze nieuwe wet geen nieuwe, strengere definities worden ingevoerd over wie er nou echt zelfstandig is en wie niet, ben ik nog niet gerust op de uitkomst”, stelt voorzitter Maurice Limmen.

Onzekerheid

De Stichting Zzp Nederland stipt aan dat veel zzp’ers in onzekerheid verkeren nu de VAR wordt afgeschaft. Volgens de belangenorganisatie is er sprake van een gebrek aan informatie over de werkwijze. “Er heerst op dit moment volstrekte onduidelijkheid over modelcontracten”, aldus voorzitter Maarten Post.

Bovendien is de Wet DBA voor veel zzp’ers niet van toepassing, omdat zij hun diensten in de particuliere markt aanbieden, tekent de stichting aan.

Bron: Nu.nl

3 reacties op “VAR verdwijnt definitief

 1. de afschaffing van de var is de oplossing van een probleem wat niet bestaat

  ik ben al 27 jaar zzp-er en de enige die daar naar vroeg waren de bemiddelingsbureuas

  maar als je echt zzp-er bent (dus in de bouw werk) want anders ben je namelijk geen zzp-er dan heb je zo een verklaring helemaal niet nodig

  zzp-er is een term die door de belastingdienst is bedacht voor mensen die in de bouw werken tegenwoordig wordt iedereen zzp-er genoemd ook als je niet in de bouw werkt
  dus het probleem is er helemaal niet

  wel een probleem is als de zelfstandige aftrek wordt afgeschaft want door de steeds lagere uurlonen is dat gewoon een substantieel gedeelte van mijn jaarinkomen

 2. Hier dezelfde vraag als Cock Smit. Ik werk ook 99% voor particulieren of heel soms met een andere zetzetpeeër samen. Ik huur hem in of hij mij, net wie de opdracht heeft en hoeveel haast er met de klus is. En dan verleggen we de btw. Maar dit komt nauwelijks 1 x per jaar voor. Soms huurt een bedrijf mij ook wel eens voor een schilderklusje in. Ik zit niet op gedoe te wachten. Laat mij maar gewoon schilderen.

 3. Ik lees alleen VAR, ZZP-er en bedrijven. Ik werk 99% voor particulieren. Hoe werkt de nieuwe DBA dan of is het alleen weer meer administratie?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.