#Bouwsector

VAR-verklaring blijft langer bestaan

De VAR-verklaring voor zzp’ers blijft nog even bestaan. De nieuwe opzet, waarin de VAR wordt vervangen door modelcontracten per sector, gaat niet per 1 januari 2016 in.

De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet, schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) in een brief aan de Eerste Kamer. De Senaat zou eind oktober over het plan praten, maar dat gaat nu niet door. Wiebes streeft er nu naar de VAR per 1 april 2016 te vervangen.

Zzp’ers hebben om te kunnen werken een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp’er.

In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken. Werkgevers kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

1 reactie op “VAR-verklaring blijft langer bestaan

  1. is er iemand die ooit wel eens controle gehad heeft of je wel een var hebt ?
    in 27 jaar heeft mij er nog nooit iemand om gevraagd

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.