De bouw staat letterlijk en figuurlijk nooit stil. Voortdurend zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld als het gaat om de toepassing van nieuwe materialen, nieuwe werkwijzen en nieuwe eisen vanuit de overheid of klanten. Omdat er op allerlei vlakken veel verandert, is het belangrijk up-to-date te blijven. Enerzijds door middel van vakinhoudelijke cursussen of trainingen, anderzijds met opleidingen die meer ingaan op hóe er gewerkt wordt. Een goed voorbeeld van dit laatste is de VCA.
Aandacht voor veilig en gezond werken
In de bouw wordt de hele dag zwaar fysiek werk verricht. Daarom is het ook niet verrassend dat de bouw na de industrie de sector in Nederland is waar de meeste bedrijfsongevallen plaatsvinden. Juist om dit aantal zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk veel aandacht te besteden aan veilig en gezond werken.
Ben je zzp’er in de bouw, aannemer, eigenaar van een bouwbedrijf, uitvoerder of projectleider? Dan kun je eigenlijk niet zonder VCA-certificaat op bedrijfs- of persoonsniveau. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Deze richtlijnen om veilig(er) te werken en zo te zorgen voor minder bedrijfsongevallen, worden door steeds meer branches toegepast.
Zo kun je een persoonlijk VCA-certificaat behalen
Zoals al eerder aangegeven, kan zowel op persoons- als bedrijfsniveau een VCA-certificaat behaald worden. Gaat het om een persoonscertificering, bijvoorbeeld voor jezelf als zzp’er, of voor je medewerkers? Dan heb je de keuze tussen een VCA Basis-certificaat of VCA VOL (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). De cursist volgt hierbij via zelfstudie, e-learnings of klassikaal een VCA-cursus. Deze wordt afgesloten met een examen, waarvoor een minimaal aantal punten gescoord dient te worden. VCA examens kunnen op diverse plaatsen in het land afgelegd worden, waarbij er iedere maand een examengelegenheid is. Een VCA-cursus kun je bijvoorbeeld volgen bij VCANederland.
Zo kan je bedrijf een VCA-certificaat krijgen
Naast een persoonscertificering kan ook je hele aannemersbedrijf een VCA-certificaat ontvangen. Er zijn verschillende soorten VCA bedrijfscertificeringen. Heeft je bedrijf maximaal 35 medewerkers of werk je vooral als onderaannemer? Dan is de VCA* het meest geschikt. Voor grotere bedrijven met meer dan 35 medewerkers en hoofdaannemers is er VCA**.
Om in aanmerking te komen voor een VCA-certificaat laat je als bedrijf eerst een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) uitvoeren. Zo weet je of en hoe de werkomgeving veiliger gemaakt kan worden, of er extra beschermende middelen nodig zijn, of risicovol materiaal goedgekeurd is en of een VCA persoonscertificering noodzakelijk is. Aan de hand van de uitkomsten zet je een VCA-systeem op dat past bij je bedrijf. Hierin staat hoe omgegaan wordt met veiligheid, gezondheid en milieu. Na de invoering hiervan, kun je tot slot je bedrijf laten certificeren.
Dit artikel is partnercontent van VCA Nederland.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.