#Bouwsector

Veilig gebruik rolsteigers onder de loep

Inspectie SZW gaat dit najaar in het hele land controleren of er veilig wordt gewerkt met rolsteigers. Vooral kleinere bouwplaatsen kunnen bezoek verwachten, zowel nieuwbouw als renovatie en onderhoud.

Hier zullen vooral werknemers van kleine bedrijven – tot zo’n 10 werknemers – en zelfstandig ondernemers aan het werk zijn, aldus Inspectie SZW, dat verscherpt gaat controleren, omdat er met rolsteigers veel ongelukken gebeuren.

Ongevallen

Gemiddeld komen elk jaar door een val van een rolsteiger twee mensen om het leven en houden tientallen er blijvend letsel aan over. Bij kleine bedrijven komen in verhouding meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en grote bedrijven.

Er is aangekondigd dat als er bij een inspectiebezoek sprake is van valgevaar, er onherroepelijk een boete volgt. Ook worden de werkzaamheden direct stilgelegd.

Ongevallen met rolsteigers gebeuren vaak omdat mensen de handleiding niet volgen, het materiaal verkeerd gebruiken en niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, stelt Inspectie SZW. Daarom controleert de instantie naast het veilig gebruik van de rolsteigers ook of de bedrijven voldoende aandacht hebben voor veiligheidsrisico’s.

RI&E

Om de veiligheidsrisico’s in de onderneming in kaart te brengen en te beheersen, is het voor bedrijven met personeel een wettelijke verplichting om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in combinatie met een Plan van Aanpak (PvA) te maken en bij te houden.

Als tijdens een controle blijkt dat de RI&E en PvA onvolledig zijn – omdat bijvoorbeeld niet alle risico’s of maatregelen zijn beschreven – volgt een waarschuwing. Als een bedrijf geen RI&E en PvA heeft, dan kan de Inspectie direct een boete opleggen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.