#Bouwsector

Veiligheid vast onderdeel in aanbestedingen

Veiligheid wordt in 2022 een vast onderdeel in aanbestedingen van Rijkswaterstaat en andere grote opdrachtgevers.

Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, gaan veiligheidsbewustzijn vanaf 1 januari 2022 als verplichting opnemen in aanbestedingen of contracten.
De eerdere streefdatum van 1 januari 2021 voor deze gezamenlijke afspraak, ook wel de Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd, wordt niet gehaald vanwege het coronavirus.

Certificering

Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Dat betekent dat bouwbedrijven die kans willen maken op opdrachten, moeten voldoen aan bepaalde eisen. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen, wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren. Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.

‘Doden naar nul’

Het aantal doden in de bouw moet naar nul, aldus partijen als Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat en alle andere ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw. In 2019 kwamen 19 bouwvakkers om het leven op bouwplaatsen. In 2018 en 2017 waren dat er twintig per jaar.

Eén van de maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen is om de zogeheten veiligheidsladder verplicht te stellen in aanbestedingen van grote opdrachtgevers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.