#Bouwsector

Verbod asbesthoudende daken van de baan

Het verbod op asbesthoudende daken is van de baan. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat asbestdaken per 2025 verbiedt, weggestemd. Het is nog niet duidelijk of en wanneer er nieuwe regelgeving komt voor het verwijderen van asbest op daken. Het ministerie beraadt zich hierop.

De Eerste Kamer was tijdens het debat in de Eerste Kamer vorige week al zeer kritisch op het wetsvoorstel. De Senaat twijfelde over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het wetsvoorstel gezien de beperkte beschikbaarheid van asbestsaneerders en de hoge kosten, die particulieren moeten betalen. Gemeenten hadden al aangegeven niet te gaan handhaven op het voorgestelde verbod.

Ook twijfelde de Senaat aan de noodzaak van de grote haast waarmee volgens de wet de asbestdaken verwijderd moeten worden, mede omdat op basis van recente rapporten het gevaar voor de volksgezondheid kleiner wordt ingeschat dan de Gezondheidsraad en het RIVM stellen.

Redden

Staatssecretaris Van Veldhoven probeerde het wetsvoorstel nog te redden door het verbod uit te stellen naar 2028. Waarbij gemeenten in uitzonderlijke gevallen nog uitstel konden verlenen naar 2030. Dat zou de haalbaarheid en betaalbaarheid van de wet moeten vergroten.

Ook zegde Van Veldhoven toe om een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor mensen die de sanering niet kunnen betalen omdat ze bijvoorbeeld een AOW uitkering hebben of asbestleien op hun dak hebben liggen.

Het mocht allemaal niet baten: het verbod op asbestdaken is in de ijskast gezet.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.