#Bouwsector

‘Vergoeding voor kosten bij aanbestedingen’

Ondernemers zouden een vergoeding moeten krijgen voor een deel van de kosten die zij maken bij aanbestedingen. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW, die steeds meer klachten horen vanuit branches en bedrijven over vergaande en onredelijk eisen die aanbestedende diensten stellen.

“Soms moeten architecten al complete ontwerpen aanleveren of IT-bedrijven volledige websites”, zegt MKB-Nederland directeur Leendert-Jan Visser namens beide organisaties op de website van de vereniging. “Wij vinden dat veel te ver gaan. De Aanbestedingswet schrijft voor dat aanbestedende diensten proportionele eisen stellen.”

Daarnaast trekken aanbestedende diensten soms aanbestedingen in. Bedrijven hebben al dan vele uren gestoken in een project, dat vervolgens wordt afgeblazen. “Bijvoorbeeld omdat de aanbestedende dienst zich heeft verkeken op de kosten”, zegt Visser.

Aanbestedingen risico

Daardoor overwegen sommige ondernemers om zich niet meer in te schrijven voor aanbestedingen. De hoeveelheid tijd en geld die in voorbereidingen gestoken moet worden, weegt dan niet meer op tegen het risico dat de ondernemer loopt. “Een vergoeding dwingt aanbestedende diensten om heel helder te formuleren wat ze van ondernemers vragen en hoe ze de tenderkosten kunnen beperken”, besluit Visser.

1 reactie op “‘Vergoeding voor kosten bij aanbestedingen’

  1. Komt de rekenvergoeding of prijsverbetering van vroeger terug ?

    Clement Visser
    Werkzaam in de bouw sinds 1967

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.