#Bouwsector

Verlaagd btw-tarief schilderen en stukadoren

Voor het schilderen en stukadoren van woningen na meer dan twee jaren na het jaar van eerste ingebruikneming geldt het verlaagde btw-tarief, nu 6%. Bouwend Nederland constateert onduidelijkheid over de toepassing van de regeling door bouwbedrijven en geeft een toelichting op haar website.

Het verlaagde tarief geldt voor het schilderen en stukadoren van woningen. Omdat de aard van de werkzaamheden beslissend is, geldt het verlaagde tarief niet alleen voor schilders en stukadoors, maar ook voor bouwbedrijven en aannemers. Onder schilderen wordt verstaan het verwerken en aanbrengen van een verf- of schildersysteem. Onder stucwerk wordt verstaan het herstellen van een bestaande stuclaag of het aanbrengen van een nieuwe stuclaag.

Het verlaagde btw-tarief geldt alleen voor woningen ouder dan twee jaar. Woningen zijn in dit geval onroerende zaken die zijn bestemd voor permanente bewoning door particulieren. De Belastingdienst baseert zich bij verificatie van het verlaagde tarief op bestaande registratiesystemen. Alleen bij twijfel over de ouderdom kan het noodzakelijk zijn om een verklaring over de ouderdom door de opdrachtgever te laten tekenen.

Als schilder- of stukadoorswerkzaamheden deel uitmaken van een bepaald aannemingswerk mogen die werkzaamheden voor de tarieftoepassing worden afgesplitst van het overige werk. Omdat die afsplitsing te zien moet zijn op de door de aannemer uitgereikte offerte en factuur, moeten de schilder- en stukadoorswerkzaamheden op de factuur afzonderlijk tegen het verlaagde btw-tarief in rekening te worden gebracht.

Worden schilder- of stukadoorswerkzaamheden in onderaanneming verricht, dan is het verlaagde tarief van zowel in de relatie hoofdaannemer-opdrachtgever als in de relatie hoofdaannemer-onderaannemer van toepassing.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.