#Bouwsector

Vernieuwd aanpasbaar materiaalpaspoort van Madaster

Madaster heeft verschillende versies van het materiaalpaspoort ontworpen om verschillende gebruikers tegemoet te komen. Zo kan de manager alleen voor een one-pager kiezer met samenvattende statistieken, terwijl de materiaalverwerker de voorkeur geeft aan een volledig paspoort met gedetailleerde en uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de CO2-emissie, circulariteit en losmaakbaarheid van een bouwobject.

“We hebben met het aanpasbare materiaalpaspoort een behoefte vanuit de markt vervuld”, zegt partnership manager van Madaster, Sander Beeks. “Iedere actor in de bouwsector krijgt in toenemende mate te maken met nieuwe eisen en richtlijnen van opdrachtgevers aan duurzaam bouwen die aantoonbaar moeten worden gemaakt. Wat dat betreft worden gebouwprestaties gemeten en geregistreerd in het Madaster paspoort.”

Drie versies

Er zijn vanaf nu drie versies beschikbaar: de one-pager met een statistisch overzicht van de duurzame prestaties van het bouwwerk, een samenvatting van de statistieken met grafieken en korte omschrijvingen en een volledig paspoort met naast grafieken en technische beschrijvingen ook rekenkundige tabellen op bouwelementniveau. Deze versie is vooral bedoeld voor experts. De eerste twee genoemde versies zijn bijvoorbeeld geschikt voor managers. “Als een soort externe verantwoording naar stakeholders en een soort tussenrapportage over de gebouwprestaties in de ontwerpfase en later bij oplevering. Wellicht is nog een aanpassing van een prestatie-eis nodig om het resultaat aan te scherpen”, geeft Beeks een voorbeeld.

Met het nieuwe aanpasbare materiaalpaspoort is het volgens Beeks zelfs mogelijk om eigen rapportages te maken. “Je kunt heel snel via filtering specifieke informatie uit Madaster halen en zodoende hun voorkeuren opslaan voor toekomstige paspoorten. Gebruikers vullen immers de database van Madaster continu met data. In principe zijn die data alleen voor hen beschikbaar, maar gebruikers kunnen ervoor kiezen om gegevens te delen. Dat is op eigen initiatief.”

3D viewer

Verder bevat het Madaster platform een 3D viewer waarmee bepaalde duurzame gebouwprestaties visueel worden gemaakt. Via een soort heatmap worden elementen die niet voldoen aan de prestatie-eis rood ingekleurd en die wel een voldoende score halen krijgen een groene kleur. Zo is het in de ontwerpfase vrij makkelijk om het ontwerp op bepaalde onderdelen duurzame aanpassingen te doen.

Een andere in het oog springende feature is dat het duurzame ontwerp qua prestaties gebenchmarkt kan worden met andere projecten in de eigen portefeuille of met marktstandaarden zoals Paris Proof Materiaalgebonden van de DGBC.

Volgens Beeks komen steeds meer aanvragen binnen voor een Madaster materiaalpaspoort. De aannemers vormen de grootste groep gebruikers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.