#Bouwsector

‘Verplichte aov voor zzp’ers’

Het kabinet heeft samen met werkgevers- en werknemersorganisaties en de SER een principeakkoord gepresenteerd over een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel. Als dit akkoord werkelijkheid wordt, moeten zzp’ers zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Hoe het plan praktisch moet worden ingevuld, is nog niet bekend. Volgens het kabinet worden de afwenteling van kosten en risico’s op de samenleving verminderd. Het kabinet heeft sociale partners gevraagd om in overleg met zelfstandigenorganisaties voor de zomer van 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekering. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid voor uitzonderingen, bijvoorbeeld als er al beter passende arrangementen bestaan.

ZZP Nederland is niet blij met de maatregel: “Wij weten dat een verplichte aov voor zzp’ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen”, schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

AOW-leeftijd stijgt minder hard

Daarnaast moet het pensioen persoonlijker worden, doordat de opbouw meer gaat aansluiten bij de premie die mensen inleggen. Het moet ook sneller aangepast kunnen worden aan de economische situatie; sneller verhogen in goede, sneller verlagen in slechte tijden. De AOW-leeftijd wordt twee jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2022 zou de leeftijd dan minder hard stijgen dan tot nu toe het geval was. Ook komt er tijdelijk meer ruimte om eerder te stoppen met werken. Werknemers en werkgevers kunnen onderling afspreken dat een werknemer tot drie jaar eerder met pensioen gaat. De werkgever kan dan het inkomen van de werknemer helpen overbruggen tot de AOW-leeftijd is bereikt, terwijl de werknemer deels kan putten uit zijn pensioen. Wel blijft het financieel aantrekkelijker voor zowel werkgevers als werknemers om door te werken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.