#Bouwsector

Vijf keer bouw in innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel presenteert ieder jaar de Innovatie Top 100. Dit jaar staan daar vijf bouwgerelateerde innovaties in. We lichten ze hieronder uit.

Groen met pv-panelen

Solar Sedum staat in de Top 100 met het Airframe, een groendak met zonnepanelen. Wie zijn dak wil verduurzamen, hoeft niet langer meer te kiezen. Bij de oplossing van Solar Sedum wordt het groendak gebruikt als ballast voor zonnepanelen. Daarbij wordt rekening gehouden met de lucht, licht en water die een sedumbeplanting nodig heeft. Volgens de producent gaat het dakoppervlak op deze manier bovendien langer mee en wordt de dakomgeving gekoeld.

Huurkeuken

In de sociale huursector in Nederland wordt jaarlijks 40.000 ton aan keukenkastjes afgedankt en verbrand. Daarom komt Chainable met ‘kitchen-as-a-service’: woningcorporaties kopen een keuken met terugkoopverklaring of betalen een vast bedrag per maand. Zo houdt Chainable alle materialen in de keten. Dat helpt om grip te houden op de afvalstromen en die te minimaliseren. De basis van de keukens is een stalen frame, waar “de schil” (kastjes, lades, plaatmateriaal) op wordt geklikt. Dankzij deze samenstelling is voor deze keuken 47 procent minder plaatmateriaal nodig en is de keuken aanpasbaar in gebruik. Dat betekent dat de keuken flexibel mee kan groeien met de behoeftes van de klant of de eindgebruiker. Aan het einde van de levensduur worden gebruikte onderdelen “gerefurbished”.

Zwaar materieel op biogas

Graafmachines, kranen, aggregaten en ander zwaar materieel op de bouw zijn behoorlijk vervuilend en verduurzamen is niet makkelijk. Daarom heeft Gashouders een praktisch en betaalbaar alternatief ontwikkeld op basis van biogas: een bijproduct dat ontstaat bij de zuivering van rioolwater. Dit biogas heeft vaak geen rendabele afzetmarkt, terwijl het een schone en klimaatneutrale brandstof is. Bij de rioolwaterzuivering in Renkum heeft Gashouders in 2021 het eerste biogasvulstation ter wereld geplaatst dat in staat is biogas onder hoge druk te brengen. Van daaruit wordt het, met speciale opslagtanks en de eerste hybride biogasgenerator, ingezet bij bouwprojecten in de regio. Zo ontstaat de nieuwe lokale duurzame brandstofketen.

Sprinklertank als energiebuffer

Meer dan 60 procent besparen op gasverbruik in bedrijfspanden dankzij bestaande technieken. Dat is het doel van Sprinkler Energy BV. Dit bedrijf zet hiervoor de bestaande sprinklertank in als energiebuffer. In Nederland zijn meer dan 3.500 sprinklertanks geïnstalleerd voor de brandveiligheid. Dit zijn hoge kostenposten voor bedrijven. Sprinkler Energy heeft een manier bedacht waarin de sprinklertank wordt gebruikt als energiebuffer. Daarmee neemt de duurzame installatie van het gebouw, met warmtepompen, de verwarming van het kantoorpand, distributiecentrum of fabriek grotendeels voor haar rekening.

Hybride ketel met inductie

TI-Green tot slot staat in de Top 100 met een nieuwe combi-cv-verwarming op basis van inductietechniek. Door deze techniek kan een gas cv-ketel praktisch één op één worden vervangen; meestal op dezelfde plaats en met dezelfde aansluitingen voor de centrale verwarming en warm water. De inductie-unit is duurzaam, kent een lange levensduur en is zeer onderhoudsarm.

33 startups

Dit kaar ontving de KvK 330 inzendingen voor de top 100. Uit de uiteindelijke top 100 is meer de helft van de bedrijven relatief klein, met 10 of minder mensen in dienst. Ook staan er 33 startups in de lijst. Een panel van innovatie-experts maakte de uiteindelijke selectie. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.