#Bouwsector

Volledig houtbouwproject in Heerhugowaard bijzonder voor Europa

Vanaf het voorjaar van 2023 verrijzen aan de rand van het centrum van Heerhugowaard vijf woontorens waarvan de constructie volledig in hout wordt opgetrokken. Zelfs de liftschachten en trappenhuizen bestaan uit panelen van kruislaags verlijmd hout. Dat is bijzonder voor Europese begrippen, evenals de massale omvang van dit houtbouwproject. De Nijs Projectontwikkeling heeft dit project Woodstone ontwikkeld en het eigen bouwbedrijf verzorgd de realisatie van het project.

Omdat dit houtproject op deze schaal iets nieuws is voor De Nijs heeft ze afgelopen maart drie modelwoningen op de toekomstige bouwplaats gebouwd. In totaal moeten er volgend jaar 204 appartementen in vijf separate torens worden gerealiseerd. De wand- en vloeropbouw van het casco bestaat uit kruislaags verlijmde panelen (CLT). De houtcasco’s van de toren staan op een betonnen tafelconstructie waaronder het parkeren is gesitueerd.

Alleen hout

De hoogste toren is bijna 43 meter hoog en herbergt twaalf verdiepingen. De ambitie van de betrokken architecten Mecanoo, Boparai en De Nijs is van meet af aan om het constructief ontwerp van de vijf torens volledig in hout uit te voeren. Dat streven maakt deel uit van het algehele duurzame concept van het gebouw, waarbij volgens projectontwikkelaar Niek Schaap van De Nijs Projectontwikkeling CO2 besparing een belangrijk doel is.

Vanaf het begin betrok De Nijs Hamlet Design+Build Technology bij de projectontwikkeling  om voor alle vijf torens het houtcasco constructief te ontwerpen. Tevens is zij verantwoordelijk voor de engineering, productie, logistiek en assemblage van de CLT-elementen op de bouwplaats.

 “We hebben uitsluitend in hout ontworpen omdat het kan en gemakkelijker is. Aansluitingen tussen hout en bijvoorbeeld beton moet je zoveel mogelijk voorkomen vanwege de verschillende materiaaleigenschappen zoals krimp en toleranties”, verklaart directeur Hans Lormans van Hamlet waarom er met één materiaal is ontworpen.

CLT

De vloeren en wanden van de appartementen en de verkeersruimtes in de vijf woontorens bestaan uit massieve kruislaags verlijmde panelen (CLT). Deze worden bij de producent in Oostenrijk geproduceerd, voorbewerkt naar aanleiding van productietekeningen -en bestanden van Hamlet en vervolgens in flatpacks op de gewenste montagevolgorde verpakt. Vanaf fabriek worden de flatpacks direct naar de bouwplaats vervoerd. Op de bouwplaats volgt de assemblage van de wand -en vloerelementen tot een casco. Bouwbedrijf De Nijs is de hoofdaannemer en daarmee verantwoordelijk voor de hele uitvoering van het project.

Meer informatie over dit bijzondere houtbouwproject vindt u in de volgende uitgaven van Aannemer en Het Houtblad

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.