#Bouwsector

Vooraf inmeten voor weinig overlast

De keuze voor SlimFix Deco is gemaakt naar aanleiding van de resultaten met twee testtoepassingen in de proefwoning.

Hoe isoleer je daken aan de binnenzijde zo efficiënt mogelijk met zo min mogelijk overlast voor bewoners? Kleijngeld Bouw Onderhoud & Ontwikkeling besloot bij een renovatieproject van 56 woningen in Waalwijk elke woning vooraf in te meten en de isolatieplaten in de werkplaats op maat te maken.

Met een gemeentelijke subsidie van 145.500 euro voor het treffen van energiebesparende maatregelen aan sociale huurwoningen is woningcorporatie Casade opdrachtgever van de na-isolatie van twee complexen in de wijk Zanddonk in Waalwijk. Het planmatig onderhoud van deze woningen heeft een duidelijk doel: het opwaarderen van energielabel E naar C. Marco van Corstanje (Coördinator planmatig onderhoud Casade): “Bij planmatig onderhoud willen wij als woningcorporatie het energielabel van de woningen verbeteren. Dit zijn altijd ingrepen zonder enige huurverhoging voor de huurders.”

Energielabel C

Van Corstanje vervolgt: “Voor aanvang van dit project zijn de woningen reeds voorzien van een nieuwe HR-ketel. Voor een optimaal rendement moest er echter nog een stap worden gemaakt. Het isoleren van daken van de bestaande woningvoorraad, alsmede het vervangen van de dakvensters levert al snel het gewenste label C op.” Dan begint het traject van zoeken naar geschikte materialen en een aannemer. “Na een inventarisatie zijn we met IsoBouw om de tafel gaan zitten. Hierna zijn we op zoek gegaan naar een aannemer. Gezien onze goede ervaring met Kleijngeld, is ervoor gekozen om dit bedrijf het project te laten uitvoeren.

Proefwoning

De keuze voor SlimFix Deco van IsoBouw is gemaakt op basis van een test met twee verschillende isolatieplaten in de proefwoning. Van Corstanje: “Voordelen van SlimFix Deco is vooral de gebruiksvriendelijke montage.” Armand van Leeuwen van IsoBouw: “In feite klik je de isolatieplaten gewoon in de speciale Deco-profielen. Bij na-isoleren van een dak is het belangrijk dat dit luchtdicht gebeurt. In de profielen zit standaard al de lamel. Hierdoor kan er weinig misgaan. Er hoeft alleen een profiel geplaatst te worden. Zit de plaat er eenmaal in, dan zit deze meteen vast. In theorie zou één persoon een hele zolder kunnen isoleren. Een nadelige eigenschap van wat oudere woningen zoals deze is dat het dakbeschot niet meer zo strak en vlak is. De plaat wordt dusdanig bevestigd dat deze er niet helemaal tegenaan zit. Hiermee heb je ook een spouw gecreëerd die bij deze woningen voor een natuurlijke ventilatie kan zorgen.”

Inmeten en zagen

Kleijngeld Bouw Onderhoud & Ontwikkeling koos ervoor om alle woningen in te meten. Er is vooraf een warme opname gedaan samen met de opdrachtgever. Daarbij kwam naar voren dat er in de maatvoering nogal wat verschillen zitten, zoals vaak bij oudere woningen. Hans Kleijngeld: “IsoBouw kan op maat leveren, maar voor iedere woning apart was dat niet te doen. Daarom hebben we één maat genomen op basis van een algemene deler en de platen in de werkplaats op maat gezaagd.” Op zolder zagen was volgens Robert van Riel van Kleijngeld Bouw Onderhoud & Ontwikkeling geen optie. “Uit efficiencyoverweging en om de huurders zo min mogelijk tot overlast te zijn, is gekozen voor bewerking in de werkplaats. Per dag zijn 1 à 2 woningen opgemeten. Diezelfde dag zijn de isolatieplaten op maat gezaagd en de volgende dag zijn deze in de woning aangebracht. Hierdoor is er nauwelijks afval en zijn de stukken pasklaar.” Omdat het een project in Waalwijk betrof en het bedrijf daar ook is gevestigd, kostte dit niet veel tijd en gaf dit geen logistieke problemen. “Maar ook als je verder weg zou zitten kan deze methode slim zijn”, zegt Hans Kleijngeld. “In Amsterdam zou het ook kunnen, als je een container of afsluitbare ruimte hebt waar je de isolatieplaten op maat kunt zagen. Het is een kwestie van een goede zaagmachine en goede afzuiging. Voordeel is dat je schoon kunt werken in de woningen.”

Negentig procent deelname

Marco van Corstanje is als opzichter betrokken geweest bij het project. De proefwoning bleek niet alleen geschikt om de praktijk goed na te bootsen. “Enerzijds konden we op deze manier testen welk isolatiemateriaal het meest geschikt was. Anderzijds wisten huurders hierdoor wat hen te wachten stond. Aangezien we merkten dat veel bewoners opzagen tegen de ingreep en daardoor wellicht zouden kunnen afhaken, hebben we daarnaast aangeboden hen te helpen met ‘extra handjes’. Daarvoor schakelden we de wijkbeheerder in. Deze actie was voor bijna iedereen een doorslaggevende factor: een impuls om mee te doen. Dat zie je terug in de grote deelname van ruim negentig procent.” De huurders die niet hebben deelgenomen, hebben hun woning zelf geïsoleerd, of zijn van plan op korte termijn te verhuizen. Op de vraag wat voor bewoners doorslaggevend is geweest voor deelname, antwoordt hij: “Comfort speelt een grote rol. Op een niet-geïsoleerde zolder is het in de zomer bloedheet. Ze zullen nu echt het voordeel gaan ervaren van een koelere zolder. Ik denk dat deze factor een grotere rol speelt dan dat ze hiermee een lagere energierekening krijgen of energiebesparend bezig zijn.”

Het ‘treintje’

  • Dag 1: afplakken zolder en inmeten isolatieplaten.
  • Dag 2: aanbrengen deel 1 van de isolatieplaten tegen het dakbeschot.
  • Dag 3: ‘rustdag’, de bewoners hebben de gelegenheid om spullen naar de andere zijde van de zolder te verplaatsen.
  • Dag 4: aanbrengen van het andere deel van de isolatieplaten tegen het dakbeschot.

Per woning werd binnen vier dagen een complete dakisolatie bevestigd. Al snel werd een tweede stroom bouwplaatspersoneel ingezet. Hierdoor werd de doorlooptijd aanzienlijk korter. Robert van Riel: “Dat heeft geresulteerd in een vervroegde oplevering. Eerst werd gewerkt met drie mensen, later met vijf. Dat heeft de bouwtijd aanzienlijk verkort.”

Tekst: Studio Frisse Blik, Paul Diersen

Beeld: Kleijngeld Bouw Onderhoud & Ontwikkeling

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van juni 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.