Partnercontent
#Bouwsector

Waarom woningbouw vooral nu ingezet moet worden

In Nederland hebben we ondertussen last van een groot tekort aan woningen. Volgens een rapport staan er in ons land namelijk maar liefst meer dan 300 duizend huizen te weinig. Dit woningtekort zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar verder stijgen. De kans is groot dat dit aantal in 2025 al zal zijn gestegen naar ruim 400 duizend woningen. Het is dus wel duidelijk: er moeten in Nederland veel meer huizen worden gebouwd. Toch valt het qua woningbouw nog altijd tegen in ons land, terwijl het woningtekort echt nijpend is. De overheid heeft hier eigenlijk zelf voor gezorgd, onder andere door het ministerie van volkshuisvesting op te heffen. 

Ministerie van volkshuisvesting

Het tekort aan woningen in ons land is onder andere gecreëerd doordat het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu in 2010 is opgeheft. Twee jaar later kwam er hier wel wat voor in de plaats, namelijk een zogenoemde minister zonder portefeuille die het wonen deed. Dit was Stef Blok van de VVD. Toch is ook deze minister er sinds 2017 niet meer. Sindsdien doet minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren van D66 het wonen er wat bij. Je zou denken dat dit een slechte ontwikkeling is, maar bij zijn vertrek in 2017 zei Blok dat hij er trots op was dat hij een heel ministerie heeft doen verdwijnen. Blok vond zelfs dat het al decennia eerder had moeten gebeuren.

73 duizend nieuwe huizen per jaar

Niet lang nadat Stef Blok was aangetreden had hij geschreven dat er per jaar 73 duizend nieuwe woningen gebouwd moesten worden in Nederland om in de woonbehoefte te kunnen voorzien. Dit geadviseerde aantal werd totaal niet gehaald. Aan het eind van zijn ministerschap stond het woningtekort in ons land dan ook al op zo goed als 250 duizend. Sinds de wederopbouw jaren na de Tweede Wereldoorlog was dit aantal niet weer zo hoog geweest. Alsnog beweerde Blok een tijdje na zijn aftreden dat de Nederlandse woningmarkt weer draaide als een zonnetje. 

Hoe kon het gebeuren?

Het woningtekort in Nederland mag inmiddels echt wel een nijpend probleem genoemd worden. Toch is dit erg lang genegeerd. Dit is niet alleen gedaan door Stef Blok, maar ook door andere kabinetten en ministers. Bovendien is het probleem in de tussentijd alleen maar gegroeid, hoe kon dat gebeuren? Nou, er zijn genoeg redenen te bedenken. Toch is het nog veel belangrijker om het probleem op te lossen. Hoe dat kan worden gedaan? Door veel woningen te bouwen in ons land natuurlijk!

Dit artikel is partnercontent van Bouwbedrijf Wim Top.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.