#Bouwsector

Warmtepomp als ‘dakraam’

Twintig all-electric woningen op het DRU Industriepark in Ulft krijgen de energie voor verwarming en warm water uit een indak-warmtepomp. De lucht/waterwarmtepomp Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions (DHS) combineert binnen én buitendeel in het dakvlak. Het toestel wordt integraal in het dak, onder een hoek van 39 graden, gemonteerd.

De installatie is daarnaast uitgerust met een 200 liter tapwater boiler. Het buitendeel van de Hydrotop steekt net boven het dak uit en haalt energie uit de buitenlucht. Omdat de buiten- en binnenunit in één toestel zijn geïntegreerd, ziet men van de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant niet meer dan een ‘dakraam’.

All-electric

Klaassen Groep realiseert in opdracht van wooncorporatie Wonion 20 grondgebonden woningen, vier nultredenwoningen en acht appartementen (oplevering september/oktober 2015). De woningen hebben geen gasaansluiting. Wanneer bewoners bewust met hun energieverbruik omgaan, kunnen zij de totale energierekening op nul krijgen. De 12 woningen zonder dakvlak krijgen een conventionele lucht/waterwarmtepomp met buitendeel, een Pa2015binnenzijde_van_hydrotop_in_project_ulft_kleinnasonic Aquarea all-in one systeem van 5 kW.

Dit is niet de eerste toepassing van de indak-warmtepomp. De primeur van deze techniek vond vorig jaar plaats in Nijmegen, bij 7 zogeheten NiaNesto-woningen, ook van Klaassen.

 

1 reactie op “Warmtepomp als ‘dakraam’

  1. Goede Middag,
    Ik ben voornemens om op Curacao 3 woningen te bouwen,daar de stroom zo duur is( airco’s)ben ik van plan de woningen geisoleerd te bouwen en vloerverwarming slangen onder de tegels te leggen,en aan te sluiten op een lucht waterpomp.
    Is u sissteem daar geschik voor?
    Met Vriendelijke Groet,
    Henk van Baar

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.