#Bouwsector

Warmterecht gaat aansluitplicht gas vervangen

Vandaag hebben de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord gepresenteerd. Er is veel aandacht besteed aan klimaat & energie, wat veel betekent voor de bouwsector. We zetten de belangrijkste zaken van het akkoord op een rij.

Warmterecht

De aansluitplicht van gas wordt vervangen door een warmterecht. Hierdoor kunnen eindgebruikers aanspraak maken van een aansluiting op een (verzwaard) elektriciteitsnet of een warmtenet. Daarnaast worden de energieprestatie-eisen voor nieuwbouw verder aangescherpt. In nieuwbouwwijken wordt niet meer standaard een gasnet aangelegd. Het verdwijnen van de aansluitplicht was al eerder bekend.

Minder gas

Aan het eind van de kabinetsperiode zullen nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden. Stapsgewijs zal ook de markt voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad op gang gebracht worden. Naarmate de expertise en ervaring in de bouwsector toenemen, zullen de kosten dalen en kan de verduurzamingsmarkt meer op eigen benen staan.

De kolencentrales worden uiterlijk in 2030 gesloten. In een te sluiten Nationaal klimaat- en energieakkoord zullen met de sector afspraken worden gemaakt over het tijdpad.

SDE+

De stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie (SDE+) wordt verbreed, om ook andere emissiereductietechnologieën te stimuleren. Onder andere afvang en opslag van koolstofdioxide. Op dit moment wordt de subsidie vooral gebruikt voor pv-projecten.

Woningcorporaties krijgen een korting van 100 miljoen op de verhuurdersheffing om te zorgen voor woningisolatie. Het nieuwe kabinet wil ook het aanbod van kavels voor windenergie op zee vergroten.

Salderingsregeling

De salderingsregeling duurzame elektriciteit wordt in 2020 omgevormd in een nieuwe regeling. De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden.

Techniekpact

In het beroepsonderwijs krijgen vakmensen, techniek en ambacht prioriteit, herwaardering en een nieuwe impuls. Het Techniekpact en het Platform Bètatechniek worden voortgezet.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.