#Bouwsector

Waterafstotende baksteen voorkomt witte uitslag

Baksteenproducent Vandersanden biedt als allereerste bedrijf op grote schaal waterafstotende bakstenen aan. Het bedrijf claimt hiermee dé oplossing te hebben tegen het fenomeen van witte uitslag op de gevel (zoutuitbloeiingen en vergipsing). Ook zou tegelijkertijd voor betere bescherming tegen vervuiling zorgen. De gevelstenen worden waterafstotend gemaakt door ze te impregneren met een nieuwe methode. Op deze manier blijven gevels langdurig mooi.

De handvorm baksteen is de meest verwerkte gevelsteen in Nederland, België en ver daarbuiten. Gevels kunnen echter te maken krijgen met gevelontsiering door zoutuitbloeiingen of vergipsing. Met de karakteristieke handvorm-structuur bestaat op termijn tevens de kans op groenafzetting en vervuiling door regen en lucht.

Onderzoek

Vandersanden heeft de afgelopen jaren intensief gezocht naar een oplossing voor witte uitslag en vervuiling van de gevel. De baksteenproducent ontwikkelde daarom geïmpregneerde stenen, een procedé dat beschermt tegen witte uitslag en vervuiling reduceert.

Door gevelstenen na het bakproces te bewerken met een speciale coating, maakt Vandersanden deze waterafstotend. De indringdiepte van het product bedraagt 5 tot 15 mm. Het impregneermiddel bevat geen giftige stoffen of stoffen die de baksteen kunnen schaden. Dit proces, hydrofuge genaamd, heeft geen effect op het aanzicht van de stenen.

Samenwerking KU Leuven

De samenwerking met de KU Leuven heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van het product tot het rijp was voor de markt. In 2017 is de eerste geautomatiseerde impregneerlijn geïnstalleerd op de grootste productielocatie in het Belgische Spouwen. Daarna volgden stapsgewijs andere locaties in België en Nederland. Tegen het voorjaar van 2020 is ook de laatste fabriek in Hedikhuizen volledig uitgerust.

De techniek van het impregneren bestond al in de sector van de dakpannen, maar Vandersanden is het allereerste bedrijf dat deze impregnering voor bakstenen zo grootschalig inzet. 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.