#Bouwsector

We gaan razendsnel

Dit is geen economische crisis, dit is een systeemcrisis. Geen tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk. Dat zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Ik zag deze week onderstaand filmpje van VPRO Tegenlicht van begin deze maand, waarin hij ingaat op de huidige crisis en de toekomst.

Het wordt allemaal anders en dat is voor de meeste mensen heel eng. Weg zekerheden. De gevestigde orde trapt nog op de rem en probeert verandering te voorkomen, maar zelfs als dat in eerste instantie succesvol lijkt, komt de grote verandering met een volgende crisis alsnog. Zuur voor de mensen die hun zekerheden verliezen, maar later zullen we inzien dat het nodig was.

Einde van de weg

Antropoloog en journalist Joris Luyendijk voorspelt in een interview met Volzin deze week alweer een nieuwe crisis. Hij zit al een paar jaar in Londen om voor The Guardian uit te zoeken hoe de hazen in het financiële hart van London (The City) lopen en wat er in godsnaam is gebeurd de afgelopen jaren. Bij het ontrafelen van de psyche van de financiële wereld komt hij tot verbijsterende inzichten. Deze crisis is geen ‘bump in the road’, maar het einde van de weg, denkt hij steeds vaker.

Woningen printen

Als die voorspelling waarheid wordt, versnelt dat dan het proces van verandering? Geeft dat een slinger aan vernieuwing? Over 10 jaar printen we onze eigen huizen, stelt Jan Rotmans. Zo snel zal dat toch niet gaan, was mijn eerste reactie. Om me daarna een filmpje te herinneren dat ik onlangs op Facebook gedeeld zag (en ik hier onder weer gedeeld heb). Onderwerp is de mobiele telefoon en de vox populi zegt massaal: dit gaat ‘m niet worden, we hebben dit niet nodig. Eén vrouw heeft het nog enthousiast over haar Buzzer, die ze bij acute noodgevallen kan gebruiken. Filmpje komt uit 1999. Dat is pas 14 jaar geleden en van YouTube, Facebook, WiFi en iPad’s had nog niemand gehoord. En zie hieronder ook het nu kneuterige journaalitem waarin Joop van Zijl uitlegt hoe we de uitzending online kunnen terugkijken. Uit 1996.

Kortom: we gaan razendsnel. Dus misschien printen we inderdaad wel huizen over 10 jaar. Wie zal het zeggen? En wat betekent dat voor de bouw, voor een aannemer? En wat betekent dat voor een redacteur van een vakblad met de naam Aannemer?

 


https://www.youtube.com/watch?v=0u0RQk2Z1-o

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.