#Bouwsector

WEBO maakt vogelhuisjes ter bestrijding eikenprocessierups

WEBO gaat de strijd aan met de eikenprocessierups. Zij produceren houten kozijnen en prefab-elementen en van resthout maakt zij vogelhuisjes. De teller staat inmiddels op 2500 huisjes.

WEBO vroeg zich af wat zij als Rijssens familiebedrijf konden doen voor de maatschappij. Er werd een ideeënbus opgehangen en alle 120 medewerkers konden leuke, creatieve maar vooral zinvolle ideeën aandragen. Het winnende idee bleek uiteindelijk even simpel als zinvol: vogelhuisjes van resthout wat overblijft uit de productie. “De vraag hebben we vorig jaar al uitgezet. Net in de periode dat het probleem met de eikenprocessierups actueel was,” vertelt Judith Jansen. “Het mes snijdt aan meerdere kanten. We gebruiken resten vurenhout, de huisjes maken we samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de vogelhuisjes helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups en de opbrengst gaat volledig naar een goed doel.”

Flinke productie

Het ontwerp van de vogelhuisjes komt van een projectgroep die speciaal voor dit project is opgericht. De huisjes zijn op maat gemaakt voor koolmezen. Omdat het binnen WEBO als een serieus project gezien wordt, is er een speciale productielijn opgezet. Twee ochtenden in de week werken vijf tot zes mensen aan de vogelhuisjes, waaronder ook drie medewerkers van WEBO.

De houten vogelhuisjes zijn op veel plekken in Nederland en België te zien. Onder meer bij diverse scholen, bosgebieden, zorgboerderijen en zorginstellingen biedt het Rijssense product uitkomst tegen de eikenprocessierups.

Goede doelen

De kosten voor het produceren van de pakketjes neemt WEBO voor haar rekening. In ruil daarvoor vraagt ze aan iedereen die interesse heeft in de vogelhuisjes een kleine financiële bijdrage en deze volledige opbrengst gaat deels naar het Rode Kruis en deels naar nog nader te bepalen lokale of regionale goede doelen. Wie een vogelhuisje wil, kan een mail sturen naar jvelthof@webo.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.