#Bouwsector

Werkgevers stappen uit Arbouw en Fundeon

Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie stappen uit Arbouw en Fundeon. De werkgevers zijn onder protest akkoord gegaan met de begroting van 2015 en zien geen ‘nodige hervormingen’.

Werkgevers betalen veel geld voor deze uitvoeringsorganisaties van de diverse collectieve voorzieningen. “De middelen zijn echter dramatisch afgenomen doordat het aantal werknemers onder de bouw-cao is gekelderd van 170.000 voor de crisis tot 100.000 nu. Deze leegloop gaat door en toch blijven de nodige hervormingen uit. Dat is niet langer houdbaar”, aldus Bouwend Nederland. “De rekening kan niet langer op het bord van de werkgevers worden gelegd.”

Bouwend Nederland ‘kan niet langer verantwoordelijkheid nemen voor de koers van de vakbonden als het gaat om Arbouw en Fundeon’.

Aannemersfederatie Nederland laat bij monde van Gijs Buijs weten dat de werkgevers onder protest akkoord zijn gegaan met de begroting van 2015. “We kwamen er niet uit. Dat is de directe reden voor het opzeggen.” Deelname aan Arbouw en Fundeon eindigt per 1 juli 2016.

Bouw-cao

De toekomst van Fundeon en Arbouw ligt ook op tafel bij de onderhandelingen over de bouw-cao. “Als we daar nu goede ontwikkelingen zagen. Maar de onderhandelingen zitten vast”, aldus Buijs. “We hebben 4 en 16 december overleg gehad, maar zijn niets opgeschoten.”

Werkgevers willen af van de bureaucratie die de bouw-cao ‘onbetaalbaar, inflexibel en te weinig concurrerend maakt’. Ze zijn voorstander van een individueel keuzebudget voor werknemers, voor bijvoorbeeld het volgen van een opleiding naar keuze.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.