Gesponsord
#Bouwsector

Werkspot is volwassen geworden

In het nieuwe model gaan leden pas bijdragen bij interesse van een opdrachtgever.

Net als de traditionele aannemerij heeft ook online klusplatform Werkspot moeite met het vinden van bekwame vaklieden. Tijd voor de introductie van een wezenlijk ander instapmodel.

Werkspot – het online platform dat vakman en consument met elkaar verbindt – wil groeien. Dagelijks worden er duizend nieuwe klussen geplaatst, en wat de directie betreft is dit maar een fractie van de potentiële mogelijkheden. Maar wat speelt is tekort aan vaklieden. Gevolg: klussen blijven open staan, of kunnen zelfs in het geheel niet worden ingevuld. Ronald Egas, directeur Werkspot Nederland, wil voor bouwprofessionals een aantrekkelijk alternatief kunnen bieden voor de bekende ‘via-via opdrachten’ – niet alleen als omzetgarantie, maar eerder nog als gemakkelijk te betreden platform, met zelfgekozen opdrachten met bijpassende marges. “Eerlijk is eerlijk: Werkspot kon eenvoudig groeien in de magere bouwjaren. Niettemin is de laatste jaren hard gewerkt aan verbetering van ons platform. We bestaan pas vijftien jaar, leren gebeurt met vallen en opstaan. Tekort aan klussen is het geval niet meer, daarvan zijn er nu genoeg. Het ontbreekt ons momenteel aan voldoende vaklieden. Nodig was een wezenlijk lagere instapdrempel.”

Nieuw model

Het grootste verschil bij toetreding betreft het schrappen van de lidmaatschapsvergoeding. Voorheen werkte Werkspot nog met abonnementen. Dit model is nu overboord, inschrijving is geheel gratis. Egas: “Abonnementen werken prima, maar niet in een markt waar vaklui al een gevulde agenda hebben. Nu kan drempelloos worden kennisgemaakt, wanneer bijvoorbeeld eens een klus wegvalt. We willen vakmannen enthousiasmeren door een mooi aanbod van werk.” In het nieuwe model gaan leden pas bijdragen bij interesse van een opdrachtgever. Of specifieker: wanneer telefoonnummers worden uitgewisseld. Formeel is de klus dus dan nog niet binnen, maar volgens Egas is de kans daarop wel heel groot. “Klanten bepalen hun eerste keuze op basis van profiel, reviews en uitstraling. Word je uitgenodigd, dan is de kans zeventig procent dat de klus ook daadwerkelijk doorgaat. Het uiteindelijk te betalen tarief hangt af van de grootte van de klus.”

Presenteren

De nu doorgevoerde verandering sluit aan bij de gewijzigde positionering. Vroeger stond Werkspot te boek als Marktplaats van de goedkope opdrachten – niet de kwaliteit was leidend, consumenten zouden azen op vooral de laagste prijs. Egas: “Wij hebben geconstateerd dat consumenten zelden kiezen voor het goedkoopste aanbod. Zij willen een goed gevoel hebben, een klik, vertrouwen: je komt immers in hun huis.  Daarom is het veilingmodel destijds ook geschrapt. Niet de laagste prijs staat nog voorop, maar de kwaliteit.” Die kwaliteit start al bij de bedrijfspresentatie. Aangesloten vaklieden dienen zich daarom goed te presenteren. Niet voor iedereen even gemakkelijk, weet Egas. “De bouw is nog zeer offline georiënteerd. Dat blijkt ook uit cijfers, want in vergelijking met elke andere bedrijfstak is acht procent online transactieaandeel vrijwel nihil. Vaklieden zullen moeten leren zich online te verkopen. En wij helpen hen daarbij.”

Screening

Meer kwaliteit vereist ook een scherpere screening op toetreding. Inschrijvers worden daarom beter gecheckt; minimaal drie referenties zijn noodzakelijk, inschrijving bij de Kamer van Koophandel is vereist en mensen op zwarte lijsten zijn (vanzelfsprekend) niet welkom. Voor sommige beroepen – zoals asbestverwijdering en installatiewerkzaamheden – moet nu een certificaat kunnen worden overhandigd. Egas verwacht niet dat van de strengere screening een remmende werking uitgaat. Integendeel: meer controle is goed voor Werkspots imago. “Net zoals je ook bij andere online-branches ziet kost het tijd om kwaliteit naar een hoger niveau te brengen. Strengere toetredingseisen zijn goed voor onze geloofwaardigheid.”

Flexibiliteit

Egas wijst op de (nog veelal onbekende) voordelen van het online aanbod. De verscheidenheid aan klussen bijvoorbeeld: uit dagelijks duizend nieuwe opdrachten valt heel wat te kiezen. “Veel vakmannen zitten nu weer tot over hun oren in het werk. Maar waarmee eigenlijk? Mensen uit de bouw zijn gewend geen nee te verkopen. Dus zullen opdrachten zijn aangenomen die helemaal niet zo goed passen – eenzijdig werk, weinig marge, ver van huis enzovoort. Werkspot maakt zzp’ers veel flexibeler in het aannemen van opdrachten. Bij goed presteren ontvang je positieve reviews – belangrijk voor je portfolio. Werkspot heeft het stigma prijsjagen van zich afgeschud. We zijn volwassener geworden.”

Werkspot en oorsprong

Hoe door en door Nederlands de naam ook klinkt is Werkspot inmiddels een puur Amerikaans bedrijf. De oprichting vond plaats in 2006, door de Tilburgse online-facilitateur Freshheads. Twee jaar later nam De Telefoongids een meerderheidsbelang in het bedrijf. Dankzij onder meer uitgebreide televisiecampagnes werd toen een stevige groei ingezet. Sinds 2012 is Werkspot in Amerikaanse handen. Het maakt nu deel uit van Homeadvisor.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Werkspot.

1 reactie op “Werkspot is volwassen geworden

  1. met bijna afschuw lees ik dit bericht over Werkspot. In beginsel werkten ze inderdaad met een abonnement en daarvoor mocht men een aantal keren reageren op een aangeboden opdracht. Voor ons hield dit in 60 keer.
    Daarnaast betaalde je verder niks.
    toen kwam er een nieuwe “stijl” abonnement én ernaast betalen als je reageerde op een opdracht en er kwam reactie van de vrager terug, al is dit maar om een afspraak te maken en komt er verder geen opdracht uit. Vaklui kunnen niet meer zien hoeveel andere vaklui al gereageerd hebben op het moment dat ze zelf reageren. Dus met andere woorden als een klant graag verschillende offertes heeft en op elke reactie van een vakman reageert daar haalt Werkspot zijn profijt van binnen en de vakmensen betalen daarvoor! dit kan variëren van € 6 per opdracht tot zelfs € 21. Werkspot bepaalt dit bedrag naar hun inschatting van werkzaamheden. Dit houd dus tegen om te reageren. Dus boven op het abonnement mag je ook nog eens kosten voor de reactie betalen of hier nu wel of geen opdracht uit voortkomt. Ik denk dat hier veel klachten over zijn geweest, en dat dit nu de reden is om zonder abonnementskosten verder te gaan, en nu alleen een x bedrag te vragen per reactie, maar dan zullen deze bedragen wel duurder worden anders gaan ze verlies lijden en ik denk dat ze dat bij Werkspot niet willen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.