#Bouwsector

Werkvoorraad bouwbedrijven gelijk gebleven

De gemiddelde orderportefeuille in de totale bouwnijverheid bedroeg eind juni 10,6 maanden werk, waarmee deze op hetzelfde niveau lag als in mei. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van juli 2023 van het Economisch Instituut voor de Bouw.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw bleef de gemiddelde werkvoorraad met 11,6 manden ten opzichte van mei onveranderd. In de utiliteitsbouw stegen de orderportefeuilles met drie tiende maand naar 10,4 maanden werk. In de woningbouw daalde de gemiddelde werkvoorraad juist met drie tiende maand tot 12,5 maanden aan werk.

In de grond-, water- en wegenbouw lag de gemiddelde werkvoorraad met 8,5 maanden op hetzelfde niveau als in mei.

werkvoorraad-bouwbedrijven-juni-2023

Gebrek aan personeel

Ongeveer 35% van de bouwbedrijven gaf in juni aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. Zowel in de b&u als in de gww was een gebrek aan personeel de belangrijkste oorzaak voor stagnatie. In de b&u was daarnaast een gebrek aan orders ook een belangrijke oorzaak voor stagnatie.

De productie is in de afgelopen drie maanden bij 22% van de bedrijven toegenomen en bij 10% van de bedrijven afgenomen. Daarnaast beoordeelde een op de vijf bedrijven de orderpositie als groot, terwijl 15% van de bedrijven hun orderpositie als klein beoordeelde. Ongeveer 15% van de bedrijven verwacht dat hun personeelsbezetting zal toenemen in de komende drie maanden, terwijl 8% van de bedrijven juist een kleinere bezetting verwacht. Daarnaast verwacht bijna een kwart van de bedrijven een prijsstijging in de komende drie maanden. Dit aandeel is in het afgelopen jaar fors gedaald.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.