#Bouwsector

Wet DBA opnieuw langer uitgesteld

De invoering van de Wet DBA, die de verhouding tussen zzp’ers en inleners moet regelen, is opnieuw langer uitgesteld. Dat meldt demissionair staatssecretaris Wiebes (VVD) aan de Tweede Kamer. Een nieuw kabinet moet er een besluit over nemen.

De Wet DBA had ten doel om de verhouding tussen zzp’ers en inleners in ieder geval fiscaal duidelijker te maken: de zzp’er dient een zelfstandig ondernemer te zijn en ook als zodanig door het inlenende bedrijf behandeld te worden. De uitvoering van de wet, via modelcontracten per branche, bleek echter slecht te werken. Ook dreigde een groot aantal zzp’ers als verkapte werknemers te worden aangemerkt, waardoor inleners sociale lasten over hen zouden moeten afdragen. Dit leidde in bepaalde sectoren tot een inleenstop van zzp’ers. De verwarring was zo groot dat Wiebes de invoering van de wet uitstelde om nader onderzoek te doen. Dat nadere onderzoek is er nu en ligt als een eindreportage bij de informateur.

Wiebes durft er duidelijk zijn handen niet nogmaals aan te branden. Een nieuw kabinet moet besluiten hoe de arbeidsmarkt en het functioneren daarin van zzp’ers moet worden vormgegeven. Om daarvoor ruimte te creëren is invoering van de wet nu opnieuw uitgesteld, tot 1 juli 2018. In de tussentijd worden wel overduidelijke gevallen van misbruik, uitbuiting en schijnzelfstandigheid aangepakt, verzekert de VVD-staatssecretaris.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.