#Bouwsector

Wet kwaliteitsborging aangenomen

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is dinsdagmiddag aangenomen in de Eerste Kamer. Beoogde invoering is per 2021. Tot die tijd worden er nog meer pilotprojecten uitgevoerd.

Het wetsvoorstel regelt de invoering van een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen. Niet de papieren vergunning, maar de opgeleverde bouwkwaliteit wordt getoetst. Hiervoor worden private kwaliteitsborgers ingezet.

“Het is goed dat er nu duidelijkheid is, gemeenten en markt hebben lang in onzekerheid gezeten”, zo reageert Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen. “Het is nu zaak om onze leden zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe stelsel.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Aannemersfederatie ‘verheugd’

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) is naar eigen zeggen ‘verheugd’ dat de Eerste Kamer de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen heeft aangenomen. “Hiermee gaat een einde komen aan de jarenlange discussies en onduidelijkheid over de borging van de kwaliteit van het bouwen. De leden van AFNL, allen mkb-ondernemers in bouw en infra, staan borg voor de kwaliteit van het werk en het daarbij horende vakmanschap.”

Hoewel de Wet niet perfect is, staat de AFNL vanaf het moment dat de wet in beeld kwam achter de uitgangspunten van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. “De huidige situatie was niet houdbaar en vroeg om een oplossing. De wet biedt de bonafide bouwbedrijven, die staan voor bouwkwaliteit, een kans om zich te onderscheiden. Het vakmanschap waar de leden van de bij de AFNL aangesloten verenigingen voor staan krijgt op die manier de waardering die het verdient. Voor de (aangescherpte) aansprakelijkheid lopen die bedrijven dan ook niet weg. De WKB kan op die manier bijdragen aan de bouwkwaliteit en verbetering van het imago van de bouw. Mkb-ondernemers in bouw en infra staan borg voor de kwaliteit van het werk en het daarbij behorende vakmanschap. Mkb-ondernemers zijn gewend om in directe relatie met hun opdrachtgevers stevig in de schoenen te staan als het gaat om de kwaliteit van het geleverde werk.”

Wel heeft de AFNL enkele kanttekeningen bij de wet. Door het recent gesloten bestuursakkoord tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten vreest AFNL dat gemeenten, net als voorheen, hun taak als toezichthouder zullen blijven uitvoeren. Dat doet in de ogen van AFNL geen recht aan de uitgangspunten van het wetsvoorstel en kan leiden tot dubbel werk, onnodige kosten en onduidelijkheid ten aanzien van de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.

Daarnaast heeft AFNL in de normcommissie al meermalen de zorg uitgesproken over de administratieve lasten die het consumentendossier met zich meebrengt. “Het is van belang dat het dossier ook voor het MKB-bedrijf hanteerbaar is en blijft.”

Praktische gevolgen

Bert Videler blogt als Bouwkwaliteitcoach voor Aannemer en Aannemervak.nl over de praktische gevolgen van de Wet kwaliteitsborging. Lees al zijn bijdragen.

1 reactie op “Wet kwaliteitsborging aangenomen

  1. Top dat deze wet al aangenomen is, hiermee eindigt de jarenlange discussie. Benieuwd wat het praktisch zal wezen. Heel veel succes met de voorbereidingen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.