#Bouwsector

Wet kwaliteitsborging naar de Tweede Kamer

Het wetsvoorstel kwaliteitsborging waarmee minister Blok (Wonen en Rijksdienst) wil zorgen voor een kwaliteitsverbetering in de bouw is vandaag, mede namens minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie), ingediend bij de Tweede Kamer.

Dat meldt het Ministerie van BZK. Het huidige systeem van kwaliteitsborging van bouwwerken is aan vernieuwing toe. De complexiteit in de bouw is toegenomen en er is sprake van onheldere verdeling van de verantwoordelijkheden. Om die reden krijgt de consument in het wetsvoorstel één aanspreekpunt en kan de controle op de bouwkwaliteit sneller en goedkoper. Ook dat is in het voordeel van particulieren en bedrijven.

In het persbericht wordt uit de doeken gedaan wat er nog meer verandert.

  • Kleine bouwwerken en verbouwingen vrij van toets Bouwbesluit 2012.
  • De toetsing aan het Bouwbesluit 2012 van nieuwbouw en verbouw bij de vergunningverlening door de gemeente vervalt.
  • Private partijen ontwikkelen methodes voor kwaliteitsbewaking om te zorgen dat aannemers zich houden aan de bouwtechnische eisen uit het Bouwbesluit 2012.
  • Een onafhankelijke publieke toelatingsorganisatie oordeelt of een voorgestelde methode voor kwaliteitsbewaking voldoet aan de eisen.
  • De gemeente controleert of een aannemer werkt met een goedgekeurde methode voor kwaliteitsbewaking.
  • Aannemers krijgen de plicht om hun consument te informeren hoe zij verzekerd zijn voor risico’s bij faillissement en voor gebreken tijdens de bouw en na oplevering.

De stukken van het wetsvoorstel zijn hier te vinden.

Ervaring opdoen

Bedrijven doen nu al ervaring op met het nieuwe stelsel. Lees hier wat Aannemer tot dusver schreef over diverse pilots en hoe kwaliteitsborgers zich voorbereiden op het nieuwe stelsel. Het huidige nummer van het vakblad is een themanummer over het onderwerp.

1 reactie op “Wet kwaliteitsborging naar de Tweede Kamer

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.