Het kabinet wil dat grote bedrijven veel sneller de facturen van hun leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf betalen. Een nieuwe wet moet de betaaltermijn halveren van zestig naar dertig dagen.
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) werkt samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wetswijziging om dat mogelijk te maken.
Het wetsvoorstel komt voort uit een evaluatie naar de huidige Wet betaaltermijnen grote bedrijven. Van kracht sinds 1 juli 2017 bepaalt die wet dat grote bedrijven geen betaaltermijnen met mkb-ondernemers mogen overeenkomen langer dan zestig dagen. De wet heeft er echter niet voor gezorgd dat rekeningen sneller worden betaald. Sterker nog: de duur van een betaling steeg licht. Van gemiddeld 41 dagen in het derde kwartaal van 2017 naar 41,4 dagen in het tweede kwartaal van 2019.
Mkb-leveranciers van diensten en zzp’ers komen in de knel wanneer betaaltermijnen langer dan dertig dagen duren. Vooral als zij geen financiële reserves hebben opgebouwd.
Onafhankelijk toezicht
Uit de evaluatie blijkt ook dat mkb-ondernemers en zzp’ers behoefte hebben aan onafhankelijk toezicht op de naleving van de wettelijke betaaltermijn. Onderzocht wordt nu of toezichthouder Autoriteit Consument & Markt een jaar lang klachten en meldingen kan registeren. Waarna zij bepaalt of onafhankelijk toezicht nodig is.
Het publiek kan dit najaar reageren op het wetsvoorstel voor de nieuwe betaaltermijn.
Kredietverstrekker
Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) vindt het wetsvoorstel een goede zaak, zo meldt zij op haar website. En is verheugd dat het kabinet onderzoek doet naar onafhankelijk toezicht op het niet naleven van de betaaltermijnen. Het kan namelijk niet zo zijn dat mkb-aannemers bij opdrachtgevers door het oprekken van betalingstermijnen veelvuldig als ‘kredietverstrekker’ fungeren. Daardoor soms zelf in financiële problemen komend. Aanpassing van de wettelijke betalingstermijn zou die scherpe randjes van de vrije markteconomie af kunnen halen.
De Aannemersfederatie hoopt dat ook wordt gekeken naar het oprekken van offertetermijnen door overheidsopdrachtgevers. Dat leidt immers ook tot oprekking van betalingstermijnen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.