#Bouwsector

Wkb-instrument uitgelicht: Instrument Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (KGW)

Instrument Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (KGW) richt zich op de wat kleinere bouwers. “Er komt best veel administratie op hen af. Onze kwaliteitsborgers steken er tijd in om juist deze doelgroep door die barrière heen te helpen.”

Vanaf de ingang van de Wkb is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor vergunningplichtige bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft hiervoor verschillende instrumenten voor kwaliteitsborging toegelaten. Naast Instrument Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (kortweg KGW) zijn dat VKB, Bkapp, WKI van Woningborg, KiK van KOMO en TIS.

Bouwgarantiefonds

De Garantiewaarborg is een kleinschalig bouwgarantiefonds dat voor deelnemende bouwbedrijven bouwcontracten met een garantie- en waarborgregeling faciliteert en vervolgens aan de opdrachtgever garanties, waarborgen en zekerheidstelling verleend. Die kennis en ervaring is de basis geweest voor de ontwikkeling van het instrument, laat directeur-bestuurder Reginald Gubler weten. Naast het instrument KGW – dat uitgaat van de wettelijke eisen – is er KGW+, dat ook toeziet op goed en deugdelijk werk.

Doelgroep kleinere bouwbedrijven

Met de exclusief aangesloten kwaliteitsborgers richt KGW zich op kleinere mkb-bouwbedrijven. “Waar de eigenaar vaak zelf nog op de bouwplaats meewerkt. Er komt best veel administratie op deze bedrijven af, wat zij erbij moeten doen in de avond. Onze kwaliteitsborgers steken er tijd in om juist deze doelgroep door die barrière heen te helpen. Omdat wij wat kleinschaliger opereren, kunnen we ook iets meer tijd besteden aan dit soort zaken.”

Vanuit keuringen en controles komt het tot een verdeling van taken tussen borger en bouwer. “Niet een teveel aan opnamen, maar beperkt in aantal. En juist op de elementen die in het borgingsplan om beheersmaatregelen vragen. Kostenreductie is dan een logisch gevolg.”

Digitale tool

KGW heeft een app ontwikkeld voor de administratieve vastlegging waarop de kwaliteitsborger kan inloggen. De eigen software van de bouwer kan hierop aansluiten. KGW stelt aan de erkende kwaliteitsborger formats beschikbaar voor het projectplan, bouwbesluittoets, risicoanalyse, borgingsplan, keuringslijsten en dergelijke. Gubler: “Dit alles om uniformiteit te bewerkstelligen en voordelen te behalen uit de evaluatie na gereedmelding.”

Wat houdt de Wkb in voor jou?
De Wkb komt eraan per 1 januari 2024. Leer wat er verandert in jouw dagelijkse praktijk als aannemer. Volg de e-learning plus online sessie met docent Rens ten Hagen op woensdag 27 september of woensdag 18 oktober.
Claim hier je plek!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.