Instrument Kwaliteitsborging VKB van Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) gaat uit van het eigen kwaliteitssysteem van de bouwer. “Het is met name geschikt voor de grotere, robuuste aannemers die al een goed eigen kwaliteitssysteem hebben en veelal grotere projectmatige bouwprojecten realiseren.”
Vanaf de ingang van de Wkb is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor vergunningplichtige bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.
De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft hiervoor verschillende instrumenten voor kwaliteitsborging toegelaten. Naast VKB zijn dat Bkapp, WKI van Woningborg, KiK van KOMO, Instrument Kwaliteitsborging Garantiewaarborg en TIS.
Service en ondersteuning
SWK is het oudste waarborgfonds in de Nederlandse markt en ontwikkelde VKB in eerste instantie als service en ondersteuning voor de aangesloten deelnemers.
“Gezocht is naar een instrumenttype dat goed aansluit bij het soort deelnemer dat is aangesloten bij SWK, veelal de grotere en robuuste aannemers en projectontwikkelaars van Nederland die gewend zijn om op een professionele en kwalitatieve manier te werken”, zo laat directeur Eric Polman weten.
Eigen kwaliteitssysteem
Gevraagd naar waarin VKB zich onderscheidt van de andere Wkb-instrumenten, antwoordt hij: “Het gaat uit van het kwaliteitssysteem van de ondernemer. Dat dient zodanig ingericht te zijn dat een volledige en zorgvuldige technische risicobeheersing per bouwproject mogelijk is. Het kwaliteitssysteem en de controlerende rol van de externe kwaliteitsborger moeten er samen voor zorgen dat een gerechtvaardigd vertrouwen ontstaat dat het project als geheel voldoet aan de eisen van het Bbl. Dit betekent dat er bij de ondernemer zowel op bedrijfsniveau als projectniveau een duidelijke technische risicobeheersing ten aanzien van de kwaliteit aanwezig moet zijn en de resultaten van deze risicobeheersing aantoonbaar en meetbaar moeten zijn.”
“Het Instrument Kwaliteitsborging VKB is een procesinstrument dat met name gericht is op het kwaliteitssysteem van de aannemer. Hoe meer de aannemer zelf al aantoonbaar heeft georganiseerd, des te minder hoeft de kwaliteitsborger uit te voeren.”
Controlerende rol
Uit de VKB-proefprojecten – dat zijn er tientallen – blijkt dat de aangesloten bedrijven nagenoeg geen procedurele aanpassingen in hun eigen systeem hoeven door te voeren om met het Instrument Kwaliteitsborging VKB te kunnen werken. “Voordeel daarbij is ook dat de kwaliteitsborger een controlerende rol heeft zoals de Wet Kwaliteitsborging beoogt. Ook de voortgang tijdens de bouw en de noodzakelijke bouwkwaliteit kunnen met het Instrument VKB prima worden gemonitord.”
Er is geen specifieke software nodig om met het instrument te kunnen werken. Instrument Kwaliteitsborging VKB is geschikt voor alle type bouwwerken in gevolgklasse 1.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.