#Bouwsector

Wkb-instrument uitgelicht: Instrument Kwaliteitsborging VKB

Woningen in aanbouw (Foto: Paul Diersen)

Instrument Kwaliteitsborging VKB van Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) gaat uit van het eigen kwaliteitssysteem van de bouwer. “Het is met name geschikt voor de grotere, robuuste aannemers die al een goed eigen kwaliteitssysteem hebben en veelal grotere projectmatige bouwprojecten realiseren.”

Vanaf de ingang van de Wkb is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor vergunningplichtige bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft hiervoor verschillende instrumenten voor kwaliteitsborging toegelaten. Naast VKB zijn dat Bkapp, WKI van Woningborg, KiK van KOMO, Instrument Kwaliteitsborging Garantiewaarborg en TIS.

Service en ondersteuning

SWK is het oudste waarborgfonds in de Nederlandse markt en ontwikkelde VKB in eerste instantie als service en ondersteuning voor de aangesloten deelnemers.

“Gezocht is naar een instrumenttype dat goed aansluit bij het soort deelnemer dat is aangesloten bij SWK, veelal de grotere en robuuste aannemers en projectontwikkelaars van Nederland die gewend zijn om op een professionele en kwalitatieve manier te werken”, zo laat directeur Eric Polman weten.

Eigen kwaliteitssysteem

Gevraagd naar waarin VKB zich onderscheidt van de andere Wkb-instrumenten, antwoordt hij: “Het gaat uit van het kwaliteitssysteem van de ondernemer. Dat dient zodanig ingericht te zijn dat een volledige en zorgvuldige technische risicobeheersing per bouwproject mogelijk is. Het kwaliteitssysteem en de controlerende rol van de externe kwaliteitsborger moeten er samen voor zorgen dat een gerechtvaardigd vertrouwen ontstaat dat het project als geheel voldoet aan de eisen van het Bbl. Dit betekent dat er bij de ondernemer zowel op bedrijfsniveau als projectniveau een duidelijke technische risicobeheersing ten aanzien van de kwaliteit aanwezig moet zijn en de resultaten van deze risicobeheersing aantoonbaar en meetbaar moeten zijn.”

“Het Instrument Kwaliteitsborging VKB is een procesinstrument dat met name gericht is op het kwaliteitssysteem van de aannemer. Hoe meer de aannemer zelf al aantoonbaar heeft georganiseerd, des te minder hoeft de kwaliteitsborger uit te voeren.”

Controlerende rol

Uit de VKB-proefprojecten – dat zijn er tientallen – blijkt dat de aangesloten bedrijven nagenoeg geen procedurele aanpassingen in hun eigen systeem hoeven door te voeren om met het Instrument Kwaliteitsborging VKB te kunnen werken. “Voordeel daarbij is ook dat de kwaliteitsborger een controlerende rol heeft zoals de Wet Kwaliteitsborging beoogt. Ook de voortgang tijdens de bouw en de noodzakelijke bouwkwaliteit kunnen met het Instrument VKB prima worden gemonitord.”

Er is geen specifieke software nodig om met het instrument te kunnen werken. Instrument Kwaliteitsborging VKB is geschikt voor alle type bouwwerken in gevolgklasse 1.

Zo bereid je je voor op Wkb
Invoering van de Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.