#Bouwsector

Wkb-instrument uitgelicht: Technical Inspection Service (TIS)

Proefproject Wkb in Zaandam (Foto: Koos Groenewold)

TIS bewijst zich in de infra en grotere projecten al sinds 2004 als manier om kwaliteit te borgen. Als instrument voor de Wkb is het breed inzetbaar.

Vanaf de ingang van de Wkb is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor vergunningplichtige bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft hiervoor verschillende instrumenten voor kwaliteitsborging toegelaten. Naast TIS – voluit Technical Inspection Service – zijn dat VKB (van SWK), Bkapp, WKI van Woningborg en KiK van KOMO en Instrument Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (kortweg KGW).

TIS bestaat al sinds 2004 als methode om kwaliteit te borgen in – voornamelijk – de infra en utiliteitsbouw. Het instrument doet dat op dezelfde manier als de Wkb het insteekt: door risico’s te bepalen, te laten zien hoe je die beheerst en dit vast te leggen. “Wat de wet en de TloKB vraagt is 95% hoe TIS al werkte”, zegt directeur Paul Oomen.

Vrij binnen kaders

Kwaliteitsborgers die met TIS werken zijn niet strak gebonden aan een methode. Er is ook geen softwaretool ontwikkeld. “We hebben kaders afgesproken met het CBS TIS als basis. Daarbinnen is de kwaliteitsborger verder vrij om dit intern in te richten.”

Een TIS-kwaliteitsborger toetst wel áltijd zelf op ontwerp- en uitvoeringsaspecten. “Ons systeem is dus wat bewerkelijker voor de kwaliteitsborger, maar de kwaliteit daardoor wel een stuk hoger, naar ons idee. De zekerheid dat het object voldoet is een stukje groter dan op het moment dat de aannemer heel veel zelf doet en met bepaalde certificaten gaat werken.”

Heeft een aannemer een goed kwaliteitsmanagementsysteem? Dan zijn er wel minder toetsen nodig.

Breed inzetbaar

Met TIS zijn al tientallen proefprojecten uitgevoerd, van nieuwbouw, tot renovatie en fietsbruggen. Het instrument is – gezien waar het vandaan komt – ook al geschikt voor grote projecten in gevolgklasse 2 en 3, waarvoor de Wkb in de toekomst gaat gelden. .

Oomen verwacht dat verschillende aannemers goed uit de voeten kunnen met TIS. “Grote aannemers die er al jaren mee werken, maar ook de aannemer die het heel spannend vindt en geholpen wil worden. TIS is heel breed inzetbaar.”

Wat houdt de Wkb in voor jou?
De Wkb komt eraan per 1 januari 2024. Leer wat er verandert in jouw dagelijkse praktijk als aannemer. Volg de e-learning plus online sessie met docent Rens ten Hagen op woensdag 27 september of woensdag 18 oktober.
Claim hier je plek!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.