#Bouwsector

Wkb voor verbouwingen niet eerder dan 2025

Aannemers krijgen bij verbouwingen in 2024 nog niet te maken met een kwaliteitsborger. Minister Hugo de Jonge stelt de Wkb voor verbouwingen uit tot in elk geval 1 januari 2025. Bovendien wil hij eerst beoordelen aan de hand van een invoeringstoets of invoering per die datum verantwoord is.

Dit is de uitkomst van een debat dinsdag 24 oktober in de Eerste Kamer. De invoeringstoets moet in de eerste helft van 2024 plaatsvinden, zodat er in juni over kan worden gedebatteerd en er uiterlijk 1 juli een besluit ligt.

De Jonge deed onder meer deze toezegging om de voortdurende zorgen en kritiek over de Wet kwaliteitsborging weg te nemen. Bij verschillende senatoren blijven zorgen bestaan over onder meer het aantal beschikbare kwaliteitsborgers. Om die reden stelde de minister de Wkb voor verbouwingen al eerder uit naar 1 juli 2024. Van afstel – dat de Wkb helemaal niet voor verbouwingen gaat gelden, zoals senator Kemperman (BBB) opperde tijdens het debat – wil hij niets weten.

Gevolgklasse 1

Het uitstel gaat over het publiekrechtelijk deel van de Wet kwaliteitsborging, waarbij voor bouwwerken in Gevolgklasse 1 een kwaliteitsborger het werk van de aannemer komt toetsen. De kwaliteitsborger neemt de technische toets – of het bouwwerk aan het Bouwbesluit (straks Besluit bouwwerken leefomgeving) voldoet – over van de gemeente. Het gaat dan over verbouwingen van eenvoudige bouwwerken als eengezinswoningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfspanden.

Nieuwbouw blijft 1 januari: ‘niet apenkooien met wetgeving’

Van opschorten van de Wkb in zijn geheel – een motie van senatoren Crone en Kemperman die dit bepleitte haalde deze zomer een meerderheid – kan volgens De Jonge geen sprake zijn: voor nieuwbouw blijft de datum 1 januari 2024. De Wkb en de Omgevingswet, die ook 1 januari 2024 ingaat, zijn daarvoor te veel met elkaar vervlochten, heeft de minister steeds – en nu ook weer – gesteld.

Hij voldoet zich daarin gesteund door een recent advies van het Instituut voor Bouwrecht (IBR) en verwijt senatoren die denken linksom of rechtsom van de Wkb af te kunnen te “apenkooien met wetgeving”. Immers: de wetten zijn in beide kamers aangenomen. Om het rapport van het IBR te citeren: “Een dergelijke aanpak zou feitelijk neerkomen op miskenning van reeds volledig afgeronde democratische besluitvorming met betrekking tot de inhoud en het moment van inwerkingtreding van zowel de Omgevingswet als de Wkb.”

Het privaatrechtelijke deel van de Wkb – vijf artikelen in het Burgerlijk Wetboek waarmee onder meer de aansprakelijkheid voor oplevergebreken wordt vergroot – gaat voor alle bouwwerken in per 1 januari 2024.

Zo bereid je je voor op Wkb
Invoering van de Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.