#Bouwsector

Wkb vraagt om betere kennis van wet- en regelgeving

Niet alle voorschriften en/of richtlijnen zijn in overeenstemming met de in normen vastgelegde eisen. “We signaleren zelfs tegenstrijdigheden die de verwerker in de war brengen.”

Aannemers en verwerkers van bouwproducten in de gebouwschil hebben enerzijds te maken met verwerkingsvoorschriften en handleidingen en anderzijds met wettelijke normen en beoordelingsrichtlijnen (BRL). Die enorme hoeveelheid regels kan voor onduidelijkheid zorgen en leiden tot situaties waarin niet volgens de geldende wet- en regelgeving wordt gebouwd. Met de op handen zijnde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen lopen deze partijen een groter risico aansprakelijk gesteld te worden voor schade en gebreken. De vereniging Gebouwschil Nederland ontwikkelt hiervoor een faalkostenreductieprogramma.

Gebouwschil Nederland is een ondernemersorganisatie voor alle ondernemers in de (hellende) dak- en gevelbranche. De technische commissie van Gebouwschil Nederland vraagt aandacht voor het feit dat niet alle verwerkingsvoorschriften en handleidingen in overeenstemming zijn met de in normen vastgelegde eisen, waardoor de aannemer of verwerker van producten in de gebouwschil te maken krijgt met allerlei soorten regelgeving en verkeerde keuzes zou kunnen maken. Daar komt bij dat niet alle gebruikers voldoende kennis hebben van de gebruikershandleiding en verwerkingsvoorschriften en de geldende wettelijke eisen en richtlijnen.

Tenminste, dat constateert Harrie Vekemans, woordvoerder namens de technische commissie Gebouwschil Nederland en tevens directeur van adviesbureau Vekemans. Samen met medelid van de technische commissie Adri Frijters – in het dagelijkse leven arbeidsveiligheidsadviseur – en secretaris Robert Frank Houbaer van Gebouwschil Nederland signaleren zij een aantal verbeterpunten op dit gebied.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.