#Bouwsector

‘Woningbouw groeit harder dan verwacht’

De bouw zit sinds begin dit jaar stevig in de lift. De woningbouw groeit in 2015 en 2016 zelfs harder dan verwacht, zegt ABN AMRO.

In de eerste vijf maanden van 2015 steeg de bouwproductie met 7,2 procent ten opzichte van vorig jaar. ABN AMRO heeft haar groeiprognose voor 2015 naar boven bijgesteld. Zij denkt dat de bouwproductie in 2015 met 4,5 procent zal groeien en in 2016 met 3,5 procent. Hiermee is de bouw één van de snelst groeiende sectoren van Nederland. Vooral de woningbouw groeit harder dan verwacht. Zo maakt de nieuwbouw van woningen een groeispurt, terwijl ook de renovatie van woningen sneller groeit. ABN AMRO is van mening dat de bouwsector dit groeitempo niet zal volhouden. Waarschijnlijk zal de groei in 2016 iets afnemen, omdat de woningmarkt minder snel groeit en overheidsinvesteringen in de infrastructuur teruglopen.

Utiliteitsbouw kwakkelt

De utiliteitsbouw profiteert dit jaar nog van het economisch herstel, maar deze groei zal volgens ABN AMRO in 2016 vertragen. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn dan ook minder positief dan in 2015. Dit komt onder meer doordat de orderportefeuille stabiliseert, terwijl deze in 2014 nog sterk steeg. Vooral de ontvangen orders voor winkels, schuren, stallen en kantoren zitten in een dip. Hoewel dit voor bouwers niet positief is, benadrukt ABN AMRO dat dit voor de ontwikkeling van de gebouwenvoorraad wel een goed signaal is. Vooral de stijgende leegstand van kantoren en winkels maakt een daling van het totale oppervlak noodzakelijk.

Natte waterbouw

De grond-, water- en wegenbouw leunt op dit moment sterk op de natte waterbouw. De omzet van bouwers in deze branche zit in een sterke groeiversnelling. In het eerste kwartaal van 2015 noteerde de natte waterbouw een enorme omzetstijging van maar liefst 40,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. ABN AMRO denkt dat de grond-, water- en wegenbouw in 2016 minder hard zal groeien dan in 2015. Dit is vooral het gevolg van het dalende overheidsbudget voor infrastructurele werken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.