#Bouwsector

Woningcorporaties en de energietransitie: veel ambities, weinig planning

(Foto: Paul Diersen/Aannemer)

Woningcorporaties vinden het moeilijk om hun bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Driekwart van de corporaties heeft dan ook nog geen planning voor het gasarm of gasloos maken van hun woningen. Dat blijkt uit onderzoek.

Worsteling

Met name de onzekerheid over technische oplossingen en onduidelijkheid op beleidsniveau zorgen ervoor dat er nog geen planningen zijn. Overigens blijkt dat de betrokkenheid bij woningcorporaties op het gebied van duurzaamheid, klimaat en CO2-reductie groot is. Er zijn doorrekeningen, visies, adviseurs en er wordt volop samenwerkt. Maar toch blijkt de daadwerkelijke verduurzaming een worsteling. Met name de bestaande woningvoorraad vormt daarbij het probleem. Corporaties vinden het moeilijk te bepalen of ze moeten kiezen voor een warmtenet, all-electric, hybride of een combinatie van systemen. Ook willen ze deze oplossingen pas toepassen als woningen goed zijn geïsoleerd en wanneer ze zeker weten dat ze spijtvrij kunnen investeren.

Financieel niet haalbaar

Meer dan de helft van de ondervraagde woningcorporaties geeft aan dat CO2-neutraal in 2050 voor hun organisatie financieel niet haalbaar is. Daarnaast maken ze zich zorgen over de stijgende bouwkosten en een gebrek aan mensen bij hun eigen organisatie, in de bouw en bij gemeenten. Het ‘Marktonderzoek Verduurzaming Warmtevoorziening’ is uitgevoerd door econic, met de financiële steun van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In totaal deden 60 woningcorporaties uit Nederland mee. Lees het volledige onderzoek hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.