#Bouwsector

Zorgwoningen weer verplicht met buitenruimte

In de bouwregelgeving worden zorgwoningen niet langer uitgezonderd van de verplichting om een buitenruimte te hebben. Dat betekent dat alle nieuwe woningen met een zorgfunctie die groter zijn dan 50 m2 standaard een buitenruimte moeten krijgen. Voor kleinere woningen mag dit een gemeenschappelijke buitenruimte zijn. Dit schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Bouwbesluit buitenruimte

Het vorige kabinet heeft in 2015 de bouw van de zorg- en studentenwoningen versoberd. Architecten en projectontwikkelaars werden in het Bouwbesluit niet meer verplicht om een buitenruimte in het bouwplan op te nemen. Bouwen werd hierdoor goedkoper. De gedachte bij het weglaten van de ruimte was dat bij deze woningen er niet altijd behoefte hier aan is, en dat de opdrachtgever zelf de afweging kan maken.

Gezondheid en kwaliteit van leven voorop

Na bezwaren van cliëntenorganisaties vroeg de Tweede Kamer aan de minister of de uitzondering nog langer gewenst is. Voor cliëntenorganisaties staat voorop dat buitenruimtes belangrijk zijn voor de gezondheid en kwaliteit van het leven van de bewoners. Met het schrappen van de uitzonderingssituatie komt de buitenruimte weer standaard terug in woningen met een zorgfunctie. De minister is van plan de wijziging mee te nemen bij de introductie van het aankomende Besluit Bouwwerken Leefomgeving, dat vermoedelijk dit jaar nog het huidige Bouwbesluit zal vervangen.

Lees hier de kamerbrief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.