#Bouwsector

Zware beroepenregeling Afbouw operationeel

De eerste aanvragen voor de zware beroepenregeling in de afbouwsector zijn ingediend bij het O&O-fonds Afbouw/APG. Hiermee is de regeling – die als eerste in Nederland tot stand kwam – operationeel. Stukadoors, (gips)blokkenstellers, vloeren- en terrazzoleggers, natuursteenbewerkers en plafond- en wandmontagemonteurs kunnen zo drie jaar eerder stoppen met werken.

Voor sommige beroepen is doorwerken tot de AOW-leeftijd te zwaar. Met de zware beroepenregeling willen de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), FNV en CNV-Vakmensen ervoor zorgen dat iedereen op een gezonde manier zijn pensioen haalt. Zij bereikten daar in februari een principeakkoord over. Inmiddels is de regeling geheel uitgewerkt en opengesteld voor aanvragen.

Zwaar

De regeling, die valt onder de CAO Afbouw en betrekking heeft op meer dan 7.600 medewerkers in de afbouwsectoren, vloeit voort uit het pensioenakkoord dat vorig jaar is gesloten. “Het is een mooie regeling”, aldus Hendrik Ruys namens de NOA. “In de afbouwsector beginnen werknemers vaak op jonge leeftijd met werken en maken dus meer dan 45 dienstjaren. Dan verdienen zij het ook om op een goede manier van hun oude dag te kunnen genieten.” Roel van Dijk voegt er namens CNV Vakmensen aan toe: “In een sector waar het werk echt zwaar is, is het goed dat werknemers gebruik van kunnen maken van zo’n regeling.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Trots

“Ik ben er trots op dat wij als sector in staat zijn geweest om als eerste in Nederland een zware beroepenregeling af te spreken én in te voeren”, aldus Peter Roos namens vakbond FNV. “We waren dit ook aan onze stand verplicht nadat wij samen met de werkgevers dit onderwerp weer op de politieke agenda gezet hadden.”

21.200 euro

De regeling houdt op hoofdlijnen in dat een werknemer die fysieke arbeid in de afbouw verricht, drie jaar voor zijn AOW-leeftijd kan stoppen met werken. Vanaf dat moment krijgt hij of zij tot aan het pensioen een uitkering van het O&O-fonds Afbouw. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de berekening van APG en bedraagt in 2021 maximaal 21.200 euro. De hoogte van het maximumbedrag wordt jaarlijks bepaald door de overheid. 


Geen uta en zzp’ers

Het gebruik maken van de zware beroepenregeling is mogelijk vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 en geldt voor alle werknemers die in de voorafgaande vijftien jaar ten minste tien jaar hebben gewerkt in de afbouw. De regeling geldt overigens niet voor zzp’ers en uta-medewerkers (Uitvoerend Technisch Administratief). Dat zijn mensen die niet op de bouwplaats werken, zoals kantoormedewerkers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.