#Bouwsector

Zware storm nekt veel PV-systemen

Een echt zware storm veroorzaakt waarschijnlijk veel schade aan PV-panelen op het dak. PV wordt veelal aangelegd door partijen die onbekend zijn met de veiligheidsnormen in de bouw en die normen ook veel te zwaar vinden.

Dat betoogde Chris van der Meijden, adjunct-directeur van BDA Dak- en Geveladvies, tijdens een webinar over PV op het hellende dak. Dit webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Kingspan Unidek. Van der Meijden wees er op dat de laatste echt zware storm (landelijk) in 1990 was. Die veroorzaakte behoorlijke schade, zelfs aan daken die wel binnen de bouwveiligheidsnormen vielen. Veel PV-systemen voldoen niet aan die normen. Diverse systemen zijn niet eens getest op windweerstand en ook worden systemen niet goed afgestemd op de dakconstructie.

Om te weten of een bevestigingssysteem voor PV betrouwbaar is, is het belangrijk dat het systeem is getest, dat het systeem is afgestemd op de bouwmethode van het dak, dat er een bouwkundige schouw van het dak plaatsvindt en dat er een windbelastberekening wordt gemaakt.

Plaatsing

Tijdens dit webinar ging Elbert-Jan Achterberg van Straightforward in op de werking en plaatsing van PV-panelen. Idealiter zijn die zuid georiënteerd met een helling van 36 graden. Maar de marge van de dakhelling en oriëntatie is vrij groot zonder dat dit veel van de opbrengst afdoet. PV werkt namelijk niet alleen op zon; ook op licht. Een belangrijk aandachtspunt is het voorkomen van slagschaduw. Regelmatig optreden van slagschaduw kan grote schade veroorzaken aan het systeem.

PV-dakoplossing

Kingspan Unidek gebruikte de webinar om samen met partner SCX Solar een nieuwe prefab PV-dakoplossing te presenteren. Een voldaks PV-systeem waarbij de PV-panelen in de fabriek op de Aero dakelementen van Kingspan Unidek worden geplaatst. De bevestiging vindt plaats op de rand, die wordt afgedekt met een rubber profiel. In het systeem past 75 procent van de PV-panelen die momenteel op de markt zijn.

Het webinar ‘PV op het hellende dak’ werd gehouden op 16 september en is terug te zien via Bouwwebinar.nl.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.