Wil je aan de slag gaan als ZZP aannemer in de bouw dan is het in eerste instantie van belang dat je jouw onderneming inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Je kunt dit online doen. Je dient vooraf jouw bedrijfsnaam te bepalen en een rechtsvorm te kiezen. Hierna maak je een afspraak bij het voor jouw dichtstbijzijnde KVK-kantoor. De KVK geeft jouw bedrijfsgegevens door aan de Belastingdienst. De fiscus zorgt er vervolgens voor dat je, indien je btw-plichtig bent, binnen 5 dagen een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id) krijgt thuisgestuurd. Gefeliciteerd, je kunt aan de slag! We vertellen je meer in dit artikel.
Werkbus regelen: privé of zakelijk?
Koop je je werkbus privé dan kun je de zakelijke kilometers declareren voor € 0,21 per kilometer. De kosten voor de auto betaal je zelf en je kunt geen btw aftrekken. Als je de werkbus zakelijk koopt dan kun je alle kosten zakelijk betalen, zo ook de brandstof en het onderhoud. Indien je meer dan 500 km privé rijdt met de bus, dan betaal je ‘bijtelling’.
Verzeker jezelf en jouw bedrijf
Als je tijdens een klus per ongeluk schade veroorzaakt bij een klant, of je breekt je been omdat je van een trap valt, dan is het wel prettig om hiervoor te zijn verzekerd. Belangrijke verzekeringen zijn o.a. arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), inventaris-goederen verzekering, eigen vervoerverzekering en montageverzekering. Onthoud goed dat je niet automatisch verzekert bent voor jouw pensioen. Je moet hier vaak zelf voor zorgen. Als ondernemer kun je een oudedagsreserve opbouwen door ieder jaar een deel van de winst opzij te zetten. Indien je werkzaam bent als schilder, glaszetter of werkzaam binnen een afwerkingsbedrijf dan ben je verplicht om deel te nemen aan het bedrijfstakpensioenfonds. Dit geldt ook voor mensen die werkzaam zijn binnen een natuursteenbedrijf, terrazzo-/vloerenbedrijf en stukadoors- en afbouwbedrijf.
Zorg er, naast dat je jezelf goed verzekert, ook voor dat je bekend bent met bedrijfsongeval rechten en plichten. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Als je zelf de kosten moet gaan betalen omdat je geen verzekering hebt, ben je nog veel verder van huis.
Algemene voorwaarden op orde
Gebruik algemene voorwaarden om misverstanden met leveranciers en klanten te voorkomen. Je beschermt jezelf en voorkomt dat er onduidelijkheden kunnen ontstaan. Zet in deze voorwaarden bijvoorbeeld hoe het werkt met onverwachte extra werkzaamheden, aansprakelijkheid en betalingsvoorwaarden. Houd in gedachten dat je nooit zomaar algemene voorwaarden mag kopiëren van anderen. Kom je er niet uit, schakel dan iemand met verstand van zaken in voor het opstellen van voor jouw bedrijf passende algemene voorwaarden.
Administratie bijhouden
Als je je eigen bedrijf start zijn er wettelijke eisen waar je aan moet voldoen:
- Administratie bijhouden (werkadministratie en financiële administratie)
Werkadministratie: offertes, calculaties, werkregistratie, afspraken inplannen factureren e.d
Financiële administratie: inkoop- en verkoopfacturen en bonnen - Belastingaangifte doen: als bedrijf dien je omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting te betalen
Dit artikel is partnercontent van DAS.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.