#Bouwsector

Zzp’ers bouwen wel pensioen op

Veel zelfstandigen bouwen wel degelijk pensioen op. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van stichting ZZP Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers).

Eerder werd aan minister Koolmees gevraagd om een aov in te stellen voor alle zzp’ers, in de veronderstelling dat 80 procent hen van niet verzekerd zou zijn. Dit percentage is gebaseerd op de door het CBS gedefinieerde omvang van 1,4 miljoen zzp’ers. In werkelijkheid gaat het om ongeveer 700.000 echte zelfstandigen, die hun inkomen volledig uit hun onderneming halen.

Deze zelfstandigen zorgen dus wel degelijk voor hun oude dag. 58 procent van de ondervraagde zelfstandigen bouwt op dit moment vermogen op voor later. Onder fulltime zelfstandigen is dit zelfs 64 procent.

Verschillende manieren

Zelfstandigen bouwen op verschillende manieren vermogen op voor later. Sparen en hypotheek aflossen zijn de meest voorkomende manieren. Lijfrentes, beleggen, of het zzp-pensioen zijn andere voorkomende manieren. Daarnaast geeft 56 procent aan dat ze eerder in loondienst ook al pensioen hebben opgebouwd.

Ook op arbeidsongeschiktheid en overlijden zijn veel zzp’ers voorbereid. Zo legt 39 procent zelf geld opzij om het risico op niet kunnen werken te dekken. Ruim een kwart van de zelfstandigen (26 procent) heeft hiervoor een verzekering afgesloten. 37 procent van de ondervraagden heeft een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.